Niet echt goed dus.... (Techniek Radio/TV)
Dag Ron,
Fijn dat je nog even reageert. Maar het valt me op dat zowel Ton als John en ook jij alle 3 spreken over een gevoelige voorversterker, terwijl de vraag eigenlijk betrekking heeft op een lijnversterker. Van die Lijnversterker wordt een ingangsgevoeligheid gevraagd van hoogstens 0,4 Volt, terwijl de eindversterker voor volle uitsturing niet meer vraagt dan ongeveer 1 Volt. Rekening houdend met bestaande normen betekent dat dus een totale versterking van 3 tot 5x. Dat is naar mijn idee geen gevoelige voorversterker. Nu wil ik wel rekening houden met een interlink tussen voor- en eindversterker van 3 a 4 meter lengte, omdat ik de eindversterker bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de luidsprekers wil plaatsen. De dempingsfactor van zo'n buizenbak houdt toch al niet over. Om te voorkomen dat de relatief hoge capaciteit van de interlink een negatieve invloed heeft op de totale frequentiekarakteristiek zal dus de uitgangsweerstand van de lijnversterker erg laag moeten zijn. Zonder er echt over na te denken borrelen bij mij dan op basis van vroegere ervaringen buistypen op als ECC81, ECC82 en 6SN7. Met dergelijke typen heb ik dan 1 buishelft nodig om de gevraagde versterking te realiseren en de andere zou als kathodevolger dan de lijn kunnen sturen.
Maar dat betekent dat ik voor de stereolijnversterker 2 buisjes nodig heb. Vervolgens ben ik in de literatuur en op internet op zoek gegaan naar een buis die de klus op z'n eentje aankan. Dat bracht me o.a. op de site van Menno van der Veen. Zie http://www.mennovanderveen.nl/nl/index.html en daarna 'buizenversterkers' en 'TS-VV-2006'. Hier is dat probleem opgelost met een enkele ECC99. In hoeverre die opzet in de praktijk zal voldoen zou moeten blijken, maar ik ben daar intussen al beduidend minder enthousiast voor.
M.b.t. de te verwachten kwaliteit spreken bij mij vooral vroegere ervaringen. Zo heb ik in mijn beroepsmatig verleden o.a. ook Oost Europese producten vertegenwoordigd. Om de kwaliteit voor de klant op een aanvaardbaar niveau te houden staken we alleen voor die producten ongebruikelijk veel uren in het afleveringsklaar maken. En toen ik de (Amerikaanse) eindversterker waarover ik hier spreek zo'n 15 jaar geleden kocht werd een quadset EL34's meegeleverd van Tesla. Bij het uitpakken van die buizen viel direct op dat alle buisvoeten schots en scheef onder de glasballonnen waren gelijmd. De eindbuizen gingen minder dan 2 jaar mee en in die 2 jaren heb ik vreselijk vaak de ruststroom moeten bijregelen. En ik heb me ook 2 jaar lang mateloos geërgerd aan die scheefstaande buizen. Naar de vervangende Svetlana's heb ik eerlijk gezegd nauwelijks hoeven omkijken, terwijl dat toch ook Oost Europeanen zijn. Dat verklaart mede mijn aversie tegen het merk JJ.
Maar ik steek van jullie bijdragen toch iets op, en dat was uiteindelijk de bedoeling. Nogmaals bedankt.
Ben
Berichten in deze thread:
- Hoe goed is een ECC99 nu werkelijk? -
Ben Koehorst,
03.01.2008, 15:02
- Hoe goed is een ECC99 nu werkelijk? - Ton Mijnster, 03.01.2008, 15:48
- Hoe goed is een ECC99 nu werkelijk? - John Hupse †, 03.01.2008, 16:08
- Niet echt goed dus.... -
Ben Koehorst,
03.01.2008, 19:26
- Niet echt goed dus.... -
Ron Kremer,
06.01.2008, 01:03
- Niet echt goed dus.... - Ben Koehorst, 06.01.2008, 10:03
- Niet echt goed dus.... -
Ron Kremer,
06.01.2008, 01:03