vraagje voor de oude "rotten" in het vak (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 22.05.2008, 18:01 (5824 dagen geleden) @ Gert Wouters

Vorige week toen ik aan mijn 21txje aan het sleutelen was (waar ik inmiddels nog geen 5 seconden tijd voor had om verder aan het geluidsmf te regelen) kwam hier plots een geweldig onweer over. Alle elektrische apparaten (in de mate van het mogelijke) in huis snel losgekoppeld en maar wachten tot de bui over was. Toen ik op de bliksemflitsen zat te staren vroeg ik me wel af wat het meest voorkomende resultaat was in een jaren '50 of '60 buizen tv met blikseminslag...
Ik herinner mij wel de K9 waar in de meeste gevallen de 4 brugdiode's sneuvelden + 2 zekeringen van 4A en het ding was hersteld. Als ik mijn huidige "goede" tv toestel bekeek toen ik het van iemand kreeg, was die ook slachtoffer geworden van blikseminslag. Een weerstand in de voeding, diverse verbrande banen, een stuk of 5 SMD ic's en nog wat andere kleine rommel waren nodig om die terug tot leven te brengen.(Het is een Philips MG3.2 chassis van nu 6 jaar oud). Lijkt me onmogelijk dat in zo'n oude jongen buiten enkele doorgebrande gloeidraden veel stuk ging, of vergis ik me?

Groetjes,
Gert

Echt bliksemschade kan ik me niet (meer) herinneren. Wel weet ik nog dat de eerste uhf tuners met transistoren, gevoelig waren voor statische lading. De eerste transistor sneuvelde dan. Die stond in die tijd gelukkig op een voetje aan de buitenzijde van de kiezer.

Wat betreft blikseminslag in huidige toestellen, weet je het nooit. Het is maar net langs welke weg de energie zich een weg baant door het toestel. Vaak van de antenne naar het lichtnet. De schade varieert van een paar zekeringen, tot volledig beschadigde printen, met tientallen onderbrekingen, smps schakelingen die stuk zijn etc. Hoewel het toestel na reparatie best weer kan spelen, kun je er nauwelijks garantie op geven. Soms hebben sommige onderdelen een dusdanige opdoffer gehad, dat na enige tijd de toestellen vaak toch weer defect raken.
Veel td´s van importeurs geven dan ook geen garantie op de reparatie, of beginnen er sowieso niet aan.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum