vraagje voor de oude "rotten" in het vak (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 23.05.2008, 07:13 (5824 dagen geleden) @ Jan Bus
Bewerkt door soundman2, 23.05.2008, 07:18

Hallo Gert,

De standaardregel bij onweer was vroeger in mijn familie bij gebruik van een buiten-antenne: TV uitschakelen, antenne en netsnoer loshalen. Dit werd trouwens door de meeste TV-bezitters gedaan. Dit gold ook voor de radio: Voor een goede radio-ontvangst werden tot in de jaren 60 nog buitenantennes gebruikt (AM + FM). Men was als de dood dat de televisie of radio onherstelbaar beschadigd zou worden door blikseminslag. Onze vroegere buren hebben eens een vuurbol op de antenne gehad. Alle buizen van hun TV (Philips 19TX441A) moesten vervangen worden. De glasscherven lagen onder in de TV-kast.
Er kan dus terdege flink worden huisgehouden door een onweersbui. Tegenwoordig is er minder risico: Er zijn geen bovengrondse electriciteitsnetten meer in Nederland (In België heb ik ze nog wel gezien) en veruit de meeste toestellen zijn aangesloten op de kabel. Schotelgebruikers moeten natuurlijk wel oppassen.

Groet, Jan.

Denk maar niet dat het minder wordt met cai en dergelijke.
Vaak vind er inslag plaats op een transformatorhuisje of iets dergelijks. Die dingen overleven dat wel, doordat er maatregelen zijn genomen met extra bliksemafleiding en zelfdovende vonkbruggen.
Dat neemt niet weg dat het net "opgetild" kan worden, soms heel kortstondig, maar wel gepaard gaande met hoge spanningen.
Hele straten zijn dan het slachtoffer. Stereo, Tv, computers en veel meer electrische apparaten worden vernield.
Het is dus nog steeds raadzaam tijdens zwaar onweer netstekers en antennestekers , zelfs netwerkkabels los te nemen. Ik weet het, Het is overdreven, de kans dat je het treft is zeer klein, maar als het gebeurt, heb je een hoop ellende.

Doet me weer denken aan tv's op standby. Ik krijg vaak de vraag of dat gevaarlijk is.
Ik geef steevast hetzelfde antwoord.
De kans op brand is heel klein, alles is beveiligd en één op de miljoen toestellen brand echt uit. Dat is procentueel gezien heel erg weinig. Het is echter heel vervelend als het toestel bij jou in de kamer staat.


Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum