vraagje voor de oude "rotten" in het vak (Techniek Radio/TV)

door Marc Burgmeijer, 23.05.2008, 18:40 (5823 dagen geleden) @ soundman2


Denk maar niet dat het minder wordt met cai en dergelijke.
Vaak vind er inslag plaats op een transformatorhuisje of iets dergelijks. Die dingen overleven dat wel, doordat er maatregelen zijn genomen met extra bliksemafleiding en zelfdovende vonkbruggen.
Dat neemt niet weg dat het net "opgetild" kan worden, soms heel kortstondig, maar wel gepaard gaande met hoge spanningen.
Hele straten zijn dan het slachtoffer. Stereo, Tv, computers en veel meer electrische apparaten worden vernield.
Het is dus nog steeds raadzaam tijdens zwaar onweer netstekers en antennestekers , zelfs netwerkkabels los te nemen. Ik weet het, Het is overdreven, de kans dat je het treft is zeer klein, maar als het gebeurt, heb je een hoop ellende.

Doet me weer denken aan tv's op standby. Ik krijg vaak de vraag of dat gevaarlijk is.
Ik geef steevast hetzelfde antwoord.
De kans op brand is heel klein, alles is beveiligd en één op de miljoen toestellen brand echt uit. Dat is procentueel gezien heel erg weinig. Het is echter heel vervelend als het toestel bij jou in de kamer staat.


Henk Roovers

Ik weet dat bij ons thuis eens de bliksem is ingeslagen in de tv-antenne.
Allerlei antenne bedrading gesmolten en zwartgeblakerd maar... de Philips buizen tv speelde vrolijk verder.

Enige jaren geleden nog eens meegemaakt dat de bliksem insloeg.
In eerste instantie sloeg alleen de aardlek eruit. Verder bleek de volgende dag dat de lading was afgevloeid via de kabel van Casema. En ja hoor, de hele buurt zonder televisie, en dat juist tijden de olympische spelen :-(
We hebben toen zeker een week zonder TV en dus ook internet gezeten.
Ik kon de volgende schade opmaken:
antenneversterker
internetmodem
video
netwerkkaart

Wonderwel werkte de televisie nog wel, kennelijk is de lading via de video weggevloeid. Verder was er 1 pci slot stuk van het moederbord in de pc, maar de desbetreffende pc werkt nog steeds :-) Ook was door de enorme veldsterkte de cv thermostaat volledige gereset (deze hing naast de netwerkkabel).

Eigenlijk viel de gevoeligheid van de apparatuur (PC en TV) me nog mee. Verder heb ik van de kabelmaatschappij alles behalve de video nieuw gekregen. Toch netjes...


Marc


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum