Buizentester tv-7d/u (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.07.2011, 08:29 (4879 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door John Hupse †, 17.07.2011, 08:44

"Der Netztransformator" kun je ook lezen dat er inderdaad transformatoren gebruikt zijn in deze apparaten die niet zo geschikt zijn voor 50 Hz bedrijf, de rheostaat bereikt hierdoor de grenzen van zijn belastbaarheid, wat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn in een geheel gesloten en compact apparaat.

In dit reparatieverslag van Dieter Wächter wordt het volgende hierover gezegd: "Was passiert ist klar: Bei verringerter Frequenz steigt in jedem Trafo die Scheitelinduktion, was einen höheren Primärstrom zur Folge hat".

De zelfinductie is bij 60 Hz uiteraard vrijwel gelijk aan die bij 50 Hz. De magnetiseringsstroom is bij 60 Hz dus circa 83% van die bij 50 Hz. Je kan hieruit niet afleiden dat de gebruikte transformatoren "niet zo geschikt zijn voor 50 Hz", omdat dit verhaal immers voor elke transformator geldt.

Je kunt een defecte trafo soms repareren door deze gedurende 48 uur onder vacuum te verhitten. Hierdoor zal het vocht uit de papierisolatie kunnnen trekken waardoor de trafoverliezen kunnen afnemen. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer de papierisolatie nog intact is, als deze is beschadigd helpt dit ook niet meer.

Je stelt dat je binnen zekere grenzen kunt leven met een defecte trafo. Je kan deze grenzen proberen wat te verschuiven door het toestel te modificeren. Dieter geeft op dit punt twee adviezen:

1. gebruik van een zwaardere zekeringslamp, deze brandt minder snel door
2. gebruik van een verhuistrafo die 100 volt levert in plaats van 115 volt, de reostaat wordt dan minder belast

Opmerkingen hierbij kunnen zijn:

bij 1: De zekering zal in de praktijk alleen kunnen doorbranden bij het inschakelen van het toestel. Je kunt dus beter een NTC-weerstand gebruiken in serie met de juiste zekering. Dergelijke weerstanden worden speciaal gemaakt voor "in-rush" stromen.

bij 2: bij 100 volt heb je nog maar weinig speling voor het correct instellen van de netspanning. Wanneer deze toevallig wat laag is kan je de tester dus niet meer gebruiken. Beter is om de reostaat te vervangen door een degelijke 11-standen schakelaar verbonden met een kleine transformator met voldoende aftakkingen waarmee je de spanning verliesvrij kunt instellen. Zoiets is nog wel in te bouwen naast de nettrafo.

Of deze modificaties in de praktijk zullen voldoen hangt af van de precieze toestand van de nettrafo en is dus niet goed te voorspellen. Houd er wel rekening mee dat een defecte nettrafo meestal niet uit zichzelf weer gezond wordt. Meestal gaat deze eerder achteruit dan vooruit. Een en ander is goed te vergelijken met het bekende probleem van de defecte papiercondensator, de omstandigheden (papier en vocht binnen een min of meer gesloten omhulling) zijn gelijk.

Wat ik mis in het Duitse verhaal is de invloed van lekstroom binnen de nettrafo op de steilheidsmeting. Dit probleem los je natuurlijk niet op door een geaard netsnoer te gebruiken. Omdat de TV7 werkt met stroomcompensatie kunnen bij gebruik van een defecte nettrafo met name bij metingen aan kleinere versterkerbuizen zeer grote meetfouten optreden.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum