Buizentester tv-7d/u (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.07.2011, 18:10 (4878 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Mag ik gezien de volgorde van de tekst veronderstellen dat je met Scheitelinduktion zelfinductie bedoeld?

ik heb dat woord niet gebruikt, maar "Scheitel" wordt hier door Dieter gebruikt in de betekenis van "top", m.a.w de maximale inductie tijdens de toppen van de (stroom)sinus. Deze inductie is bij 50 Hz wat groter dan bij 60 Hz, ik heb de gevolgen hiervan al aangegeven. De inductieopbouw gaat wat langer door bij 50 Hz, waardoor deze wat hoger uitvalt. Bij nullast mag de kern uiteraard niet gaan verzadigen, dan hou je immers niets meer over voor het "echte werk". Bij volle belasting mag de kern van een nettrafo wel verschijnselen tonen van magnetische verzadiging.

Deze transformatoren zijn vacuüm geïmpregneerd, in hars gegoten (2K?) en geheel gesloten, eenmaal defect is hoogstwaarschijnlijk voor altijd defect.

Ik ontving toevallig vanmorgen per email een foto van deze trafo. Je kan er op zien dat het blik en de teer waar de kern mee was ingegoten ondertussen al waren verwijderd. Het zal overigens best lastig zijn om 'm opnieuw te wikkelen, maar het is niet onmogelijk. Uiteindelijk is het een gewone nettrafo.

Volgens de instructie uit de users manual dien je voor het inschakelen de rheostaat op maximum (geheel linksom) te zetten.

Tja, dat helpt natuurlijk ook. Maar dat gebeurt kennelijk niet altijd, Wolfgang meldt immers dat het zekeringlampje al een paar keer was doorgebrand bij het inschakelen en dat zijn originele lampjes nu op zijn.

De "bottom line" van dit hele verhaal is dat ik aanneem dat iets "defect" is wanneer het niet meer doet wat het zou moeten doen, terwijl jij er van uitgaat dat iets pas defect is wanneer je het met een aantal aanpassingen en beperkingen niet meer nuttig kunt inzetten. Ik heb daar trouwens geen enkel probleem mee zolang het om hobbydoeleinden gaat.

Voor wat betreft de rheostaat zette de reactie van Sieme mij nog even aan het denken, in een eerdere reactie stelde je de maximale dissipatie op 25 W, (32 V bij 780 mA), de tread starter melde echter een stroom van 550 mA, bij 110 V waarbij de rheostaat na 5 m. ging “smeulen”.

De 550 mA is de stroom die door de trafo loopt wanneer deze niet wordt belast. De foto die Wolfgang toont heb ik nog maar eens hieronder geplaatst, hier is het al 600 mA. Je ziet dat de trafo secondair niet is aangesloten:

[image]

De vervelende problemen treden pas op wanneer de belasting daar nog bijkomt. Wanneer je een nettrafo belast wordt de primaire stroom altijd groter, nooit kleiner. Bij maximale belasting gaat er bij gebruik van deze nettrafo ongeveer 1 A lopen, dit zou normaal gesproken maximaal 600 mA zijn.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum