Buizentester tv-7d/u (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.07.2011, 15:28 (4878 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Anton van den Oever, 18.07.2011, 16:13

Hallo John
Zo, ik was tijdelijk even met een wespennest in de weer, dat geeft dat je weer even fris tegen het geheel aankijkt als je het draadje weer oppakt.
We benaderen de zaak vanuit 2 verschillende gezichtpunten, jij gaat er van uit dat de trafo defect is , terwijl ik denkt dat deze goed is, echter minder geschikt voor gebruik bij 50 Hz.
Dat is nu juist het leuke van een discussie forum!
Je stelt:

In dit reparatieverslag van Dieter Wächter wordt het volgende hierover gezegd: "Was passiert ist klar: Bei verringerter Frequenz steigt in jedem Trafo die Scheitelinduktion, was einen höheren Primärstrom zur Folge hat". De zelfinductie is bij 60 Hz uiteraard vrijwel gelijk aan die bij 50 Hz. De magnetiseringsstroom is bij 60 Hz dus circa 83% van die bij 50 Hz. Je kan hieruit niet afleiden dat de gebruikte transformatoren "niet zo geschikt zijn voor 50 Hz", omdat dit verhaal immers voor elke transformator geldt.

Mag ik gezien de volgorde van de tekst veronderstellen dat je met Scheitelinduktion zelfinductie bedoeld? Dat zou n.l. niet juist zijn.
Nu is het niet eenvoudig om een fatsoenlijke vertaling van het woord Scheitelinduktion te vinden.
Ik heb vandaag nog even met een technicus van een Duitse leverancier contact gehad en gelijk even het verhaal ter sprake gebracht, nadat hij het verhaal van de nettrafo gelezen had, vertaalde hij het als volgt (in het kort): Stroompieken als gevolg van hysterese verliezen in de kern, de stroom keert van richting om terwijl de magnetische inductie dit nog niet toe wil laten.

De magnetiseringsstroom bij 60 Hz circa 83% is bij 50 Hz.

Dit is juist, behalve als de kern bij 50 Hz in verzadiging gaat, bij de door mij verrichte metingen is het verschil 45%!

Je kunt een defecte trafo soms repareren door deze gedurende 48 uur onder vacuum te verhitten. Hierdoor zal het vocht uit de papierisolatie kunnnen trekken waardoor de trafoverliezen kunnen afnemen. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer de papierisolatie nog intact is, als deze is beschadigd helpt dit ook niet meer.

Deze transformatoren zijn vacuüm geïmpregneerd, in hars gegoten (2K?) en geheel gesloten, eenmaal defect is hoogstwaarschijnlijk voor altijd defect.

De vergelijking met een papiercondensator gaat niet op, dat betreft een elektrolytisch proces.

Je stelt dat je binnen zekere grenzen kunt leven met een defecte trafo.

Kwestie van uitgangspunt, trafo is niet defect maar minder geschikt voor 50 Hz.

Je kan deze grenzen proberen wat te verschuiven door het toestel te modificeren. Dieter geeft op dit punt twee adviezen:
1. gebruik van een zwaardere zekeringslamp, deze brandt minder snel door
2. gebruik van een verhuistrafo die 100 volt levert in plaats van 115 volt, de reostaat wordt dan minder belast
Opmerkingen hierbij kunnen zijn:
bij 1: De zekering zal in de praktijk alleen kunnen doorbranden bij het inschakelen van het toestel. Je kunt dus beter een NTC-weerstand gebruiken in serie met de juiste zekering. Dergelijke weerstanden worden speciaal gemaakt voor "in-rush" stromen.

Volgens de instructie uit de users manual dien je voor het inschakelen de rheostaat op maximum (geheel linksom) te zetten.

bij 2: bij 100 volt heb je nog maar weinig speling voor het correct instellen van de netspanning.

Mee eens, als de netspanning ca. 10% zou dalen ga je instelbereik niet meer halen. (is mij nog niet overkomen)

Dieter gaat in zijn verhaal inderdaad niet verder in op de eventueel aanwezige lekstroom van de trafo, omdat iedere isolatie meting ook het object verslechterd heb ik van mijn toestel de vervangende lekstroom gemeten (een meting in het kader van de NEN 3140 aan gevoelige apparatuur) en hierbij geen afwijkingen kunnen vaststellen.
Invloed op de meten buis is dan pas als er een lek van primair naar secundair onstaat, de brugschakeling zou dan uit balans kunnen raken waardoor inderdaad een meetfout ontstaat.

Voor wat betreft de rheostaat zette de reactie van Sieme mij nog even aan het denken, in een eerdere reactie stelde je de maximale dissipatie op 25 W, (32 V bij 780 mA), de tread starter melde echter een stroom van 550 mA, bij 110 V waarbij de rheostaat na 5 m. ging “smeulen”.
Bij deze belasting van ca.10 W kan deze dus nooit overbelast raken, het “smeulen” zal dus eerder door vervuiling o.i.d. worden veroorzaakt
edit: Hé, wat dom van mij dit is natuurlijk onjuist, de rheostaat wordt op een klein deel van zijn bereik hiermee belast en raakt hierdoor inderdaad overbelast.
Is dat dus ook weer verklaard.

Verder worden de stroompieken inderdaad goeddeels glad gestreken door de serie schakeling van rheostaat en vooral het zekeringlampje, dit is goed te merken als ik meet met de “meet adapter” in plaats van in het netsnoer.
Al met al ben ik niet van mening dat de trafo defect is.
Nu ja, de trafo gaat naar de wikkelaar, mogelijk dat deze er nog een meting aan wil wagen en we zullen hopelijk nog horen hoe dit verhaal afloopt.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum