Philite (Algemeen)

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 23.07.2011, 17:37 (4677 dagen geleden) @ Jaap

Beste Jaap,

Hoe heb je gepolijst? met de hand? en hoe lang?

Bakeliet is een bikkelhard materiaal, "even poetsen" biedt bij verweerde en uitgedroogde oppervlakken geen soelaas..

Zie het maar als een auto die nooit in de was is gezet en 20 jaar UV licht heeft gezien, een rode auto wordt oranje of roze en je bent met een poetsmachine en een liter polijstpasta een dag zoet om de oorspronkelijke kleur en glans terug te krijgen, het is heel zwaar werk.

De vlekken ontstaan omdat op plaatsen waar het materiaal poreuzer is de was in het materiaal trekt.

Ik heb eens een pannekoek luidspreker die volkomen grijs was uitgeslagen en een ruw oppervlak had gekregen, weer tot hoogglans gepolijst, ook de kleur kwam weer terug.

Vraag niet hoeveel moeite het kostte, ik kon bijna op een brancard afgevoerd worden na uren met zeer veel kracht poetsen!

Niet te bang zijn dat je een "toplaag" wegpoetst, bakeliet is een synthetisch materiaal dat overal dezelfde (3 keten) molecuulstructuur heeft, bij Philips werd destijds ook met slijppasta's en polijstmachines gewerkt, want de pannekoeken en de radiokasten kwamen ook niet glimmend uit de mal.

eerst inwrijven met was of parafine-olie, laten intrekken en vervolgens poetsen wil ook wel eens helpen, als het materiaal erg verkleurd of uitgedroogd is.

Een poetsmachine is erg handig, scheelt je bloed, zweet en tranen en tijd.

Succes!

groet, Jeroen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum