Philite (Algemeen)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 24.07.2011, 20:26 (4675 dagen geleden) @ Jaap

Hallo Jaap,

Bakeliet is een kunstharsproduct met houtmeel als vulmiddel en wordt onder hoge druk en temperatuur in mallen geperst. Juist door die druk en temperatuur worden de vaste stoffen vloeibaar zodat het in alle hoeken en kieren van de mal gaat zitten.

Die mallen waren qua afwerking van hoge kwaliteit wat zeker voor de buitenzijde van de te persen kast aangaat, waardoor de geperste kast zijn mooie vlakke en glanzende uiterlijk kreeg.

De 'vlam' die in het bakeliet zit is afhankelijk van de samenstelling van het mengsel wat in de persen ging. Door verandering van samenstelling of toevoegng van pigmenten was het zelfs mogelijk om bakeliet in allerlei kleuren of kleurschakering te maken.

Vanzelfsprekend zit de vlam door het hele bakeliet heen doch uit zich het meest in de glanzende toplaag aangezien hier geen houtmeel zit wat weer wel onder die toplaag zit. Een ander nadeel van houtmeel is dat het vocht opneemt. Zit het erin dan krijg je het er bijna niet meer uit waardoor bakeliet wit(tig) uit gaat slaan.

Groeten,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum