ratelcondensator (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 26.07.2011, 19:04 (4673 dagen geleden) @ onbekend

Ondanks dat er verschillende Wima's in dit toestel zitten speelt het goed. Enkel de ratelcondensator was gebarsten en dus echt kapot. Dilemma is nu : moet ik de Wima's vervangen of laten zitten. Het toestel wordt een kadootje voor mijn dochter en ik wil ze niet opzadelen met een tijdbom. Veiligheid gaat me boven alles.

Een tijd geleden kreeg ik een doosje met 20 ongebruikte WIMA condensatoren. Ik heb ze getest op de werkspanning die was aangegeven. Allemaal lek, tot volle sluiting aan toe. De reputatie van de chocoladebruine WIMA's is niet voor niets nog slechter dan van de Philips teercondensatoren.

De veiligheid van een toestel is natuurlijk het belangrijkste, maar ik neem aan dat je ook wil dat de radio speelt zoals het door de ontwerpers is bedoeld. Bij het ontwerp is men beslist niet uitgegaan van condensatoren die een lekweerstand van enkele kiloOhms hebben.

Verder mag je een zo oude radio nooit laten spelen zonder toezicht. Het hele toestel is vijftig jaar of ouder en daardoor per definitie onbetrouwbaar. Het kan spontaan in brand vliegen. Alleen door onmiddellijk ingrijpen kan erger worden voorkomen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum