ratelcondensator (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 26.07.2011, 20:38 (4672 dagen geleden) @ onbekend
Bewerkt door Maarten Bakker, 26.07.2011, 21:33

Ik ga ervan uit dat de rest het al heeft geschreven... Dat lees ik straks wel. Eerst even onbevangen mijn ideeen:

Er zat niet voor niets 750V werkspanning in. Vuistregel is om daar nooit een lagere waarde voor te nemen. 1000V is een veilige keuze, liefst MKP omdat dat pulsbestendiger is of anders eventueel MKT (de genoemde mosterd-C's zijn ook MKT oftewel polyester, en in de rest van het toestel is dat een prima keus).

Edit omdat het een U-toestel betreft en ik hier dingen schreef over secundair en primair... Ik pak er eerst nog wel even een schema bij.

Het eerste dat uit het schema blijkt is dat het mogelijk een ontwerp van de Philipsfabriek in Wetzlar betreft en dan wellicht ook daar geproduceerd (serienummer begint in dat geval met een W en eindigt op een A); dat verklaart meteen waarom er Wima-condensatoren inzitten.

Wat betreft de condensator: C4 zit hier rechtstreeks over het net, en voor het goede zou je dus een X2-klasse condensator (250VAC of 275VAC) moeten gebruiken. Bij gebrek daaraan eventueel de genoemde 1000VDC, maar dan voldoe je niet aan de moderne eisen dus als je nou toch gaat bestellen... Dan maar meteen een X2. Let op dat je géén papier- of gemetalliseerd papier (MP) type in je handen gedrukt krijgt, die zijn geen hout beter dan het origineel en mag je binnen de levensduur van het toestel nog wel een keer vervangen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum