Philips 2531 (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 04.06.2008, 17:47 (5813 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven,

Zelf heb ik als eerste de scheidingstrafo. Daarna de variac, en daarna de serie-gloeilamp.

Begin bij een lage spanning. Niet te laag, dan is er te weinig spanning om de gelijkrichtbuis te laten gloeien en komt er ook geen gelijkspanning.

Als ik het niet echt vertrouw haal ik eerst ALLE buizen eruit, en ga dan met een lage spanning uit de variac (zeg 22V bij een 220V toestel) eerst de nettrafo van het toestel meten of daar alle spanningen uit komen. Je moet dan ongeveer 1/10 van de uiteindelijk gewenste spanning meten.
Vertrouw je het helemaal niet, dan eerst de nettrafo Ohms doormeten.

Is je nettrafo in orde, dan spanning opvoeren tot de nominale waarde en de trafo nog eens nameten. Dan geen oplichtende serielamp (kortsluiting!) rook of narigheid gezien, dan spanning er weer af en alleen de gelijkrichter erin.

Vervolgens een lage spanning erop, net voldoende dat de gelijkrichter gaat werken, en je gelijkspanning op de eerste afvlakelco meet. Dit een tijdje zo laten en kijken wat er met de spanning gebeurt. Daarna variac wat opdraaien. Doe dit in stappen van een tiental volt per keer en laat het dan een poosje staan. Zie je dat de uitgangsspanning redelijk stabiel blijft, kun je weer wat omhoog.

Zit je zo op de helft van de nominale spanning over de eerste afvlak C, dan kun je eens gaan controleren of je spanningen meet op de buisvoeten van de overige buizen.

Pas bij het verder opdraaien van de spanning op dat je niet de werkspanning op de afvlak -C's overschrijdt, want zonder andere buizen er in loopt die verder op dan gebruikelijk, omdat er geen stroom wordt afgenomen.

Ziet het er dan nog goed uit, dan weer alle spanning eraf en de andere buizen er in. Vervolgens de variac langzaam aan opdraaien, de serie lamp zou dan zachtjes moeten gaan branden (moet je er uiteraard geen 100W lamp in stoppen, maar eentje die wat meer in de buurt van het verbruik van de radio komt, reken maar na wat er gebeurt met de spanningsval over en de stroom door zo'n lamp als je hem als pure weerstand beschouwt, even wet van Ohm toepassen).

Zijn alle buizen nog redelijk in orde, dan zou er al best gauw wat gerommel/geruis/gekraak uit het toestel moeten komen. In ieder geval voordat je bij de nominale spanning bent waarvoor de radio bedoeld is.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum