buizentester,Vraag (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.09.2011, 13:34 (4612 dagen geleden) @ Frans Hamer

Frans,

Mijn opzet is dat ik alle gangbare buizen wil testen en ook alle spanningen en stromen in een buis kan meten. De voeding van gloei en hoogspanning is al aanwezig maar hoe belast je de buis?

Je hoeft bij de opzet die je hebt gekozen alleen de (anode)stroom in te stellen die door de buizen loopt. Dat gaat het beste met een instelbare stroombron. Voor het paren van detectiediodes stel je deze in op 1 mA, voor radiogelijkrichters (AZ1 etc.) op 30 of 100 mA en voor zware gelijkrichters op 300 mA. De maximale spanning waar je bij het ontwerpen van de stroombron rekening mee moet houden is 50 volt, de spanningsval over een gelijkrichtbuis is zelden hoger. De stroombron moet dus maximaal 50 volt kunnen leveren bij maximaal 300 mA.

Je hebt al een stroombron gemaakt voor 100 of 300 mA, de stroombron(nen) voor de gelijkrichters kan je precies zo maken.

Met een aantal schakelbare weerstanden kom je ook een heel eind, maar het instellen hiervan is lastiger dan het instellen van een stroombron.

Voor het simultaan doormeten van twee gelijkrichtdiodes (dat is de opzet van deze buizentester, dacht ik) heb je twee stroombronnen nodig, voor elke diode 1. Je stelt de gewenste anodestroom in en meet vervolgens de gelijkspanning tussen de beide anodes. De buizen zijn gelijk wanneer deze spanning precies 0 volt is.

Wanneer je alleen wilt weten in hoeverre een gelijkrichter versleten is, en ze niet wilt "paren", heb je voldoende aan een standaard emissietest.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum