buizentester,Vraag (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.09.2011, 19:28 (4611 dagen geleden) @ jan van eijck

Test een buis op z,n eigenschappen zoals de fabrikant die opgeeft, voor een AZ1 b.v. 300 volt anodespanning moet 100 mA stroom per helft opleveren.

Je er moet er hierbij wel rekening mee houden dat de 300 volt de maximaal toelaatbare wisselspanning is per buishelft, bij een totale uitgangsstroom van 100 mA gelijkstroom. Deze maximale uitgangsstroom loopt door beide buishelften, en is dus 50 mA per buishelft, geen 100 mA. Een stroom van 100 mA per buishelft is voor een AZ1 ontoelaatbaar, de buis wordt daarmee sterk overbelast.

In vrijwel alle gevallen gebruikt men in een buizentester zoals die wordt voorgesteld door Elektuur echter geen wisselspanning om een gelijkrichtbuis te testen, maar gelijkspanning. De reden hiervoor is simpel, je kan dan gebruikmaken van dezelfde anodevoeding die je ook al gebruikt voor de radio- en versterkerbuizen.

De fabrikant vermeldt de doorlaatkarakteristiek van een gelijkrichtbuis in de datasheet. Zoals je ziet geldt voor 1 buishelft van een ongebruikte AZ1 dat de anodespanning 26 volt DC is bij een anodestroom van 50 mA DC. Dit kan je, zoals eerder gezegd, het beste meten m.b.v. een instelbare stroombron. Deze stel je in op 50 mA, en je meet dan de anodespanning die 26 volt moet zijn. Eenvoudiger en beter kan haast niet en je hebt hiervoor geen gevaarlijke wisselspanningen (in dit geval 2x 300 volt) en geen extra meetweerstanden nodig.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum