buizentester,Vraag (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 11:23 (4610 dagen geleden) @ jan van eijck

maar heb altijd gedacht dat bij een gelijkrichtbuis de ene helft spert terwijl de andere helft geleidt, als de ene helft positief is is de andere negatief, doet dan dus niet mee aan stroomlevering.

Dat is correct, tenminste wanneer je de buis voedt met wisselspanning. Elke buishelft geleidt dan gedurende de helft van de tijd. De gemiddelde stroom door een buishelft is maximaal 50 mA, bij gebruik van beide helften loopt er dus maximaal 100 mA door de buis

Test die gelijkrichters altijd met gelijkspanning en bij 300 Volt levert een helft netjes 100mA aan een belasting van 2500 Ohm, schakel ik de tweede helft parallel bij heeft dit op de totaalstroom een zeer geringe invloed, deze neemt slechts enkele mA,s toe.

Met gelijkspanning is er geen sprake van dat de ene helft spert en op hetzelfde moment de andere helft geleidt. Beide helften geleiden in dat geval gedurende 100% van de tijd.

Wanneer de stroom door 1 helft van de buis continue 100 mA is betekent dat een overbelasting van die helft met 100%. Een AZ1 is een taaie rakker, en houdt dat eventjes wel vol. Maar op den duur gaat dat mis.

De stroom die door de buis vloeit wordt bij deze meting voornamelijk bepaald door de spanning (300 volt) en de weerstand (2500 ohm). De spanning over de buishelft is ongeveer 42 volt, zie de Philips grafiek. De stroom die je in dat geval meet is (300 - 42) : 2500 = 103 mA.

Wanneer je nu de tweede buishelft bijschakelt zakt de spanning over de AZ1 tot 26 volt. De stroom die je dan meet is (300 - 26) : 2500 = 109 mA.

Je ziet dus dat deze manier van meten twee nadelen heeft:

1. de buis wordt ernstig overbelast
2. de meting heeft maar weinig te maken met de toestand van de AZ1, je meet voornamelijk de stroom die door de weerstand loopt wanneer je daar 300 volt op zet.

Overigens meten wel meer testers op deze manier, eigenlijk doen alle stroomtesters dit zo. Maar dat betekent nog niet dat je daar veel aan hebt. Je zal bij ernstige slijtage aan de gelijkrichtbuis wel een vermindering kunnen waarnemen van de stroom.

Veel beter is om de spanningsval over de buis te meten bij een bekende anodestroom.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum