buizentester,Vraag (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 07:58 (4610 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Paul,

Blijft dat toch de vraag wat deze buis zal doen bij een anodespanning van 2x 300V~ aan 50mA.

Interessante vraag. De buis "doet" dan hetzelfde. Als het goed is heb je, voordat je de AZ1 blootstelt aan een belastingtest, al een lektest gedaan.

Bij de lektest kijk je of de buis een lek of zelfs een kortsluiting vertoont tussen de elektrodes. Bij sommige testers kan je dit zowel meten met een koude als met een "warme" kathode.

Het is belangrijk om altijd een lektest vóór de belastingtest te doen. Veel testers, ook de duurste, kunnen (soms zeer ernstig) worden beschadigd wanneer je deze volgorde niet in acht neemt. Alleen emissietesters zijn beveiligd op dit punt.

Overigens is een AZ1 gespecificeerd tot 2x 500 volt wisselspanning bij een maximale stroomafname van 60 mA. Dit betekent dat je een spanning van circa 1,4 Kilovolt nodig hebt om de isolatie tussen de beide anodes correct te kunnen testen. Dergelijke spanningen worden, voor zover mij bekend, nooit toegepast in een servicetester. Wanneer je een AZ1 op dit punt wilt testen heb je dus een Megger isolatietester nodig, of iets dergelijks.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum