Wat te meten met scoop bij buizenradio's (Techniek Radio/TV)

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 07.10.2011, 04:15 (4608 dagen geleden) @ peerlinck

Goedemorgen Peerlinck....
Over dat onderwerp zijn al boeken geschreven; het eerst van alles moet je leren wàt een oscilloscope nou eigenlijk doet. Het zal duidelijk zijn dat je het te onderzoeken signaal op de Y (vertikaal afbuigende) ingang moet zetten. Daarbij is het nuttig om op te letten of je eventuele gelijkspanning moet blokkeren; daar is een speciaal schakelaartje voor. Verder is er een ingangs- verzwakker waar je mee moet leren omgaan: Als je een signaal verwacht van 100 volt top-top moet je die verzwakker flink linksom draaien. Dan terwijl je meet, telkens stapjes rechtsom tot het behoorlijk afleesbaar op je scherm verschijnt.
Dan is er ook nog de tijdbasis; die zorgt ervoor dat de dot met eenparige snelheid van links naar rechts over het scherm beweegt. Die snelheid is in te stellen; voor onderzoek aan signalen van omstreeks 50 Hertz kies je een andere waarde dan als het om 1000 Hertz gaat. Die tijdbasis moet ook gesynchroniseerd werken. Dat betekent dat hij beïnvloed wordt door het signaal en telkens op het zelfde moment tov dat signaal "triggert" Anders krijg je geen stilstaand beeld.
En dan moet je weten waar je aan meet en waarom; welk beeld je hóórt te krijgen en waarom je het nìèt krijgt.
In een AM ontvanger kun je echt hélemaal van voor tot achter signalen bekijken, maar dat helpt alleen als je weet wat je hoort te verwachten
Is dus niet zomaar even in een posting uiteen te zetten
Nico


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum