Wat te meten met scoop bij buizenradio's (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.10.2011, 11:31 (4608 dagen geleden) @ peerlinck

Persoonlijk heb ik altijd meer aan een signaalvolger gehad dan aan een scoop. Alleen het controleren van het oscillatorsignaal in een super gaat veel beter met een scoop. In ongeveer alle andere gevallen heb je een ook signaalgenerator nodig. Met een signaalzoeker is een geschikte zender meestal goed genoeg. Voor een scoop kun je het beste één van de kleine zendertjes gebruiken die onder "artikelen" beschreven zijn. Als je daar een geschikte sinus mee uitzendt, kun je die vanaf de antenne tot en met de luidspreker volgen. Als dat niet het geval is, ben je onderweg waarschijnlijk de fout tegengekomen.

Je moet wel erg oppassen met de nogal hoge spanningen die in buizenradio's voorkomen. Controleer wat de ingang van je scoop en je probe kunnen hebben en gebruik bij voorkeur een probe met een verzwakker.

Wat voor een instrument je ook gebruikt, het bezit is hoogstens de helft van wat je nodig hebt. Daarnaast heb je nog een paar procent theoretische kennis nodig en voor de rest veel ervaring :)

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum