dubbeltriode 6SN7GT/A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.11.2011, 19:04 (4762 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

en ik kan me ook verbazen over de max. anode dissipatie van 5 Watt per triode

de 6SN7 is begin jaren '40 ontworpen voor voor het uitsturen van de vertikale afbuigspoelen van televisietoestellen, deze buis moet dus enig vermogen aankunnen (maar ook piekspanning).

wat toch wel heel wat meer is dan de noval types ECC**

De noval versie van de 6SN7 is de 12BH7. In Europa gebruikte men voor dit doel meestal pentodes, zoals de PL82. Deze (noval) buis kan 9 Watt dissiperen.

Een ECC82 kan je hiermee echt niet vergelijken, dat is immers geen eindbuis. Een Europese dubbeltriode die veel meer lijkt op de 12BH7 is de ECC99, deze kan per anode 5 Watt aan. De ECC99 is ontworpen als h.f. buis, en is voornamelijk bedoeld voor gebruik in Hi-End versterkers.

De goede lineairiteit van dergelijke triodes is eigenlijk een "bijproduct", en wordt veroorzaakt door de sterke (inwendige) terugkoppeling. Omdat een triode begrijpelijkerwijs niet is voorzien van een schermrooster wordt de anodespanning direct tegengekoppeld naar het rooster. Hierdoor gebeuren er 2 dingen, de inwendige weerstand van de buis daalt, en de vervorming verminderd. Tevens neemt de spanningsversterking af, dat is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor de voordelen van tegenkoppeling. Een 6SN7 versterkt om deze reden slechts 20 maal, terwijl een PL82 een maximale versterking haalt van 180 maal.

Waar ik me over verbaas is dat ontwerpers van audioversterkers met dergelijke sterk tegengekoppelde buizen meestal beweren dat er geen tegenkoppeling in hun versterkers wordt toegepast. Ze bedoelen waarschijnlijk geen tegenkoppeling buiten de buizen om, maar ja, tegenkoppeling blijft natuurlijk tegenkoppeling, ook al gebeurt dit binnen het glaswerk en niet erbuiten.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum