Over negatieve roosterspanning gesproken..... (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 12.07.2008, 15:23 (5775 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Nog even verder puzzelen. De zaterdag is nog niet om.


Voor mij even wel. Ik ben net thuis van m'n werk. :-P

Dan begint voor jou nu de zaterdag. Met een leuke puzzel :-) En er komt - als we geluk hebben - nog een zondag achteraan.

Zo 1, 2, 3 zou ik het niet weten, c.q. zie ik het niet.

Ik dacht overigens dat je de eindbuizen bedoelde, maar na nogmaals lezen zag ik
dat jij het over "de overige buizen" had.

Het zou te makkelijk zijn met de eindbuizen omdat John en Patrick dit al hebben toegelicht.

Mijn leraar Radiotechniek*) (over elektronica werd destijds niet gesproken, er waren maar twee takken van sport: radio- en elektrotechniek) zei altijd: "Als je een schakeling wilt begrijpen moet ik het niet uitleggen, maar moet je het zelf beredeneren".

De tip van Maurice en mij over de kleurpotloden helpt echt om een schakeling, en zeker die van het op het oog nogal chaotische schema van de BX760, inzichtelijk te maken.
Je kan het doen op papier met een echt kleurpotlood, of met een photoshopachtig programma op je beeldscherm. Geef de hoofdstromen door de buizen bijvoorbeeld de kleur rood, en bereken (of schat) de spanningsval over de verschillende weerstanden die je tegenkomt.
De negatieve roosterspanning is uiteraard de spanning tussen de kathode en het (eerste) stuurrooster van een buis, waarbij de roosterspanning negatief is ten opzichte van de kathode.
Bij deze tip wil ik het voorlopig laten.

*) Al langere tijd pieker ik me suf over de naam van die leraar op de "Radio Technische School" in Haarlem. De directeur/eigenaar van de school op de Kleine Houtweg was J.L.J.van der Werff. Maar hoe heette nu ook alweer die leraar radiotechniek?
Ik zat op deze school tussen 1964 en 1966. Misschien heeft een van de lezers ook op deze school gezeten?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum