Over negatieve roosterspanning gesproken..... (Algemeen)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.07.2008, 13:43 (5771 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

[image]

De elco C106 is zeker niet "afwijkend". Deze dient ter ontkoppeling van de weerstanden R79, R83, R82, die samen de kathodeweerstand van B4 vormen.
De weerstanden R72, R77, R76, R75 en R74 vormen de roosterlekweerstand van het stuurrooster van het heptodedeel van B4.
De hele schakeling bij elkaar dient voor de negatieve roosterspanning.

Zo letterlijk bedoelde ik het woord "afwijkend" ook niet. Ik wilde hiermee aangeven dat deze schakeling ten opzichte van de bij Philips vaker voorkomende schakeling R2 en R3 in serie tussen chassis en de min-pool van C1/C2 met daarover C3 afweek.

De diode behoort bij de contrastexpansieschakeling die is beschreven op pagina 3, hoofdstuk 7, van de documentatie van de BX760.

Nu je het zegt, klopt. Ik wist het, maar even vergeten.

Door de veelheid van componenten en dwarsverbindingen raak je heel snel het overzicht op de schakeling kwijt. Met een kleurpotlood, of met blunderinkt zoals Anton van den Oever voorstelde, krijg je een beter zicht op het geheel.

In dit specifieke geval zou dat veel tijd besparen, maar ik mag mij zo nu en dan graag door zo'n schema worstelen.

Dat de smoorspoel S79 geïsoleerd is opgesteld van het chassis en (vermoedelijk de inwendige afscherming) via R103 ( 1 Mohm)is verbonden met de hoogspanning zal te maken hebben met de constructie van de smoorspoel en diens (ongewenste) invloed op de rest van de schakeling. Ik ken de radio BX760 niet, dus ik weet niet hoe de zaak er in werkelijkheid uitziet.

Tussen die smoorspoel en het chassis zit een pertinax plaat. De boutjes om die spoel vast te zetten gaan door rubber tules. Onder één van die boutjes zit een soldeerslip waar R103 weer aan zit.

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum