Die school hete...... (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 13.07.2008, 22:01 (5977 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Ed van der Weele †, 13.07.2008, 22:28

's Winters was het inderdaad nog weleens wat te heet in het klaslokaaltje. Vooral als je vlak naast de snorrende oliehaard zat :-)

HTS voor Radiotechniek en electronica en zat aan de Kleine Houtweg 35 te Haarlem.
Tot eind 50-er jaren was deze school bekend onder de naam Radiotechnische school.

Toen ik op die school zat heette hij Radio Technische School Haarlem. Uit de schoolrapporten blijkt dat dit toch echt tussen 1964 en 1966 is geweest.
Het was overigens maar een heel klein schooltje. Het klaslokaal was de voorkamer op de eerste verdieping van het woonhuis en het praktijklokaal de achterkamer op de eerste verdieping. Als ik mij goed herinner bestond de klas waarin ik zat uit 12 leerlingen; veel meer konden ook niet in dat kamertje.
Naast de opleidingen voor het N.E.R.G. (Nederlands Elektronica en Radio Genootschap) werd een opleiding voor radio-officier bij de koopvaardij gegeven.
Om zoveel mogelijk leerlingen te kunnen bedienen (en er zoveel mogelijk aan te kunnen verdienen) waren de lestijden per cursus beperkt tot 3 ochtenden of middagen in de week. Eens per 2 weken was een extra dagdeel ingeruimd voor praktijklessen. Daarvoor moest wel extra worden betaald. Het was uiteindelijk een particuliere en commerciële onderneming.
In het tweede jaar dat ik er was, was de bezetting met cursisten kennelijk zó hoog dat uitgeweken werd naar een andere lokatie: een gebouw in de Jansstraat naast het Gerechtshof aan de kant van de Grote Markt.
Het cursusgeld was ook geen kattepies: 600 gulden per jaar. Dat zou nu € 1341,09 zijn. Daarbij kwam nog dat er voor de radiotechniek geen cursusboeken werden gebruikt, maar alles zelf moest worden opgeschreven wat de leraar vertelde, met regelmatig een stencil met informatie waarvoor 25 cent per velletje moest worden betaald. En direct afrekenen anders kreeg je geen stencil. Datzelfde gold ook voor het schoolgeld: aan het begin van de maand stond de vrouw van de directeur, mevrouw Van der Werff, bij de voordeur en als er niet was betaald kwam je er niet in.
De stencils en de dictaatschriften heb ik nog altijd. 4 volgeschreven multomappen en een centimeter of 6 gestencilde kwartjes :-|

Op internet heb ik maar 1 website gevonden waar iets over de RTS Haarlem wordt verteld. De naam van de leraar die daar wordt genoemd zegt me echter niets.

Omtrent leerkrachten heb ik niets kunnen vinden.

PS
Dan zal jij ook de winkel "Radio Kleinhout" wel kennen.
Als jochie kwam ik daar wel eens om mij te vergapen aan de grote hoeveelheden gesorteerde componenten. :-D

Radio Kleinhout was over het algemeen te duur voor mijn beperkte budget. Het meeste zakgeld spendeerde ik bij Radio Marco op de Nassaulaan. Uren kon ik daar samen met vrienden voor de etalage staan gapen naar al die leuke spullen, die helaas bijna onbereikbaar bleven voor een schooljongen.
Een andere optie was op de fiets naar Amsterdam en daar de verschillende bekende dumpzaken af te struinen.

[image]
Advertentie uit Radio Bulletin januari 1959

Maar om weer even op het oorspronkelijke onderwerp terug te komen:
hoe zit het nu met de negatieve roosterspanning van de buizen B1 t/m B4 van de BX760A?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum