Te lage spanning (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 21.08.2008, 14:34 (5750 dagen geleden) @ eric-radio
Bewerkt door soundman2, 21.08.2008, 15:11

Beste John en Soundman,

Op voorhand bedankt voor jullie tips,

Ik heb de plus aansluiting op de brugcel gemeten en die is ook wat laag. (225v)
Volgens schema zou dit ongeveer 270 volt moeten zijn, dus daar ligt misschien al een verdenking.
Ik de El84 buis er uit gehaald en dan stijgt de spanning gelijk naar 260 volt, maar dat is waarschijnlijk logisch daardat de belasting wegvalt.
Vermogens Weerstand van 1000 ohm is ok, en de spanning die op op de kathode (g2?) meet is ongeveer 180 volt dus ook te laag, roosterspanning weet ik niet precies welke aansluiting dat is (g1?) en die is volgens mij 12volt..

Lijkt dus op een brugcel probleem of een sluiting in de wikkeling van de uitgangstrafo?

Ik zal eerst de brugcel vervangen en even melden wat dit voor een resultaat geeft...

Bedankt Gr Eric

Om te weten of een eindbuis EL84 ongeveer de juiste stroom trekt, moet je een aantal metingen doen. De stuurroosterspanning (G1, zit op pen 2) hoort normaal 0 volt te zijn. Als alles goed is staat op de kathode ca 7,5 volt.
Bij een enkele buis is de kathode weerstand ca 135 ohm. Die weerstand moet je even meten of die correct is. Vaak staat daaraan een elco parallel. Die kan capaciteitsloos geworden zijn, waardoor de versterking afneemt, maar hij kan ook sluiting hebben, waardoor de instelling van de buis niet meer klopt, m.a.w. De spanning op de kathode is dan geen +7 volt meer t.o.v. het rooster G1. De kathode is pen 3.


edit:Bij de Granada is Rk 140 ohm. De buis trekt volgens het schema 44 mA exclusief schermrooster (+/- 5mA). De kathodespanning zal totaal ca 7 volt zijn.

Ik heb overigens nog geen mailtje gezien.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum