Te lage spanning (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 22.08.2008, 08:25 (5749 dagen geleden) @ eric-radio

Heren,

Dank voor alle tips tot nu toe,

Ik heb e.e.a. aan metingen gedaan zoals jullie aangeven en heb de volgende resultaten:

Brugcel verbinding naar elco losgenomen en radio trekt veel te veel stroom, 110 ma op alle golfgebieden.
EL84 er uitgetrokken en waarna stroom naar 30 ma daalt.
En stijgen de voedingspanningen ook naar normale niveau's.

Na terugplaatsen El84:

G3 spanning is veel te hoog 15 volt i.p.v 7 volt.


Gezien mijn beperkte buizentechniek kennis vraag ik mij af waar de G3 zijn spanning vandaan haalt.

Voor de zekerheid elco die parrallel over de Gr weerstand van 140 ohm staat vervangen maar dat gaf geen verbetering.

Gr Eric

Dag Eric, je hebt het over G3, dat is het remrooster. Dat wordt meestal doorbverbonden met de kathode. Bij de EL84 gebeurt dat intern.

Hoe komt die spanning daar? Als de buis anodespanning krijgt, dan gaat er stroom lopen in de buis, omdat op dat moment de spanning tussen stuurrooster (pen 2)en de kathode (pen 3) nul volt is. Die stroom wordt geleverd door de kathode. Door de kathodesstroom, zal over de kathodeweerstand van 140 ohm een spanning ontstaan. De kathode wordt dus positief t.o.v. het stuurrooster. Dat fenomeen blijft niet doorgaan, met de stijgende kathodespanning, wordt het rooster steeds negatiever tov de kathode. Daardoor neemt de kathodestroom af. Op zeker moment is er een evenwicht. Dat ligt in dit geval op ca 7 volt en de buis trekt zoiets rond de 50 mA. Je meet echter 15 volt, dat wil zeggen dat de buis 15000/140=107mA trekt. Dat is veel te veel. Mogelijke oorzaken zijn al aangegeven.
De koppelcondensator C764, 25 nF. Als die een beetje gelijkspanning doorlaat, zal het rooster positiever worden. De buis probeert een nieuw evenwicht in te stellen, met als gevolg een veel te grote stroom. Je kunt dat eenvoudig testen. Knip de condensator aan de zijde van de EL84 los en meet met de voltmeter (gelijkspanningsbereik 300 volt). Op het losgeknipte draadje van de condensator, mag je geen spanning meten. Als inderdaad de condensator stuk was en je laat hem even los hangen, stelt de eindbuis zich nu correct in. Dat kun je meteen meten op de kathode.
Zonder knippen kan het ook, Trek de EL84 eruit en meet op pen 2 het rooster. Daar moet nu nul volt staan. Heel geringe lekkage wordt nu echter gemaskeerd door W746, de roosterlekweerstand.

Er kunnen nog twee oorzaken zijn, een defecte buis, die na enige tijd zgn roosterstroom gaat trekken, meestal is de buis dan niet meer luchtledig en moet je hem vervangen. Een andere mogelijkheid is de roosterlekweerstand W746, als die onderbroken is of heel sterk naar boven afwijkt gaat het ook fout. Die weerstand kun je meten als het toestel niet aan staat en de buizen koud zijn. Je moet de aangegeven waarde meten anders is het niet goed.
Overigens als C767 lekt, komt er daardoor geen gelijkspanning op het rooster van de eindbuis, die gelijkspanning wordt geblokkeerd door C764.

Ik hoop dat je er met deze gegevens uitkomt.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum