Te lage spanning (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 22.08.2008, 13:25 (5749 dagen geleden) @ eric-radio
Bewerkt door soundman2, 22.08.2008, 13:48


en kennis is niet zaligmakend in veel gevallen, ervaring helpt vaak ook veel, maar wie ben ik.

Och ja, veel reparateurs werken op ervaring, daar is niets mis mee. Het gaat vaak sneller dan repareren, maar het leidt ook meestal tot een hoog onderdelenverbruik.
Je was begonnen met de voedingsspanning, op zich is dat niet onjuist, maar kennis had je waarschijnlijk geleerd dat een penthode niet zo gevoelig is voor de anodespanning en dat de radio best had kunnen werken, dat deed hij niet. Snel kwamen de meesten uit bij de eindbuis als grootste kans op een groot stroomverbruik, John Hupse was daar het eerste mee en hij noemde gelijk de mogelijke oorzaak, die heel vaak voorkomt. De koppelcondensator.
Die heb je vervolgens niet als eerste gecontroleerd, maar ging je toch nog verder naar het zoeken van de oorzaak in de voeding.
Ik heb proberen aan te geven hoe je met een paar simpele metingen kon vaststellen of de eindbuis inderdaad de grote verbruiker was. Naast de beruchte koppelcondensator had het evengoed sluiting in het kathodecircuit kunnen zijn. Met kennis meet je dat er dus gewoon uit en hoef je niet alles te slopen om achter de fout te komen. Kennis en ervaring is veel meer dan de som van de twee alleen. De echte reparateur kijkt ook naar de buis in bedrijf. Bij een stroom die tweemaal te groot is, is de kans aanwezig dat de anode rood aanloopt. Dat is voor de reparateur veel zeggend. Hij weet wat dat inhoud,
Toch aardig dat je de oplossing aangeeft, dat is natuurlijk waar we allemaal nieuwsgierig naar waren.

Overigens is achteraf een fout terugredeneren vele malen eenvoudiger, dan een moeilijke fout opsporen.
Ik kan je verzekeren, dat kennis behoorlijk zaligmakend is.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum