naamgeving condensators (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.05.2014, 18:59 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen

Jac,

ook op het Britse forum weet men het niet, zie b.v. "I ques its the booster cap".

Waar het de vragensteller om gaat in deze discussie is het antwoord op de vraag welke onderdelen preventief dienen te worden vervangen. Het is al gebleken dat het nog niet zo eenvoudig is om deze vraag eenduidig te beantwoorden. Hoewel dit op forums wel veel wordt gedaan...

Het idee van een spaarschakeling voor de lijnoscillator is indertijd veel toegepast, maar de ene schakeling is inderdaad de andere niet.

De "opslingering" waar Maurice mee komt is waarschijnlijk bedoeld om de term "boost" te verklaren. Dat is best slim bedacht, maar in werkelijkheid gaat het om de energie die is opgeslagen in de spoel van de blokkeeroscillator en die tijdens de lijnterugslag vrij komt. Dit "shot" of "dose" of "boost" is dus de energie die bij één lijnterugslag vrij komt. De "boosterdiode" zorgt er voor dat deze energie alleen tijdens de terugslag wordt teruggevoerd naar de voeding. Tijdens het schrijven van een beeldlijn spert de boosterdiode.

Zo'n "boost" is dus een hoeveelheid overtollige energie die kan worden "gerecupereerd", en is geen opslingering. Je zou deze energie direct kunnen omzetten in warmte met behulp van een weerstand. Dat is een veilige maar vrij dure oplossing. Men bedacht echter een spaarschakeling, waarmee de "boost" wordt teruggevoerd naar de voeding.

Wanneer de overtollige energie direct wordt teruggevoerd naar een flinke bufferelco is er meestal geen sprake van onderdelen die preventief moeten worden vervangen. Wanneer er een of meerdere papiercondensatoren worden gebruikt om deze energie tijdelijk in op te slaan is dit wel het geval. Er loopt in dat geval namelijk een forse stroom door deze papiercondensator (of papiercondensatoren). Zoals bekend kunnen dergelijke condensatoren daar op den duur niet tegen en krijg je interne kortsluitingen.

Je moet relatief kleine papiercondensatoren waar relatief veel stroom doorheen loopt dus preventief vervangen. Tegenwoordig is dat dat geen probleem meer, er bestaan immers goede vervangers. Er bestaan vooralsnog geen vaste en eenvoudige regels om welke condensatoren het precies gaat bij tv-ontvangers uit de jaren '50. Het is aannemelijk dat dergelijke regels wel kunnen worden opgesteld, maar dat is hoogstwaarschijnlijk nooit gedaan.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum