booster condensator (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 26.05.2014, 19:47 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door kris, 26.05.2014, 20:41

helpt de beginneling, die vragen stelt om geholpen te worden bij het opstarten van zijn oude TV, het bos in.


precies, daar gaat het om. Jij weet het kennelijk, leg ons beginnelingen dan eens uit welk onderdeel de "boostercondensator" van de Philips 17TX122A is.

John, als je het topic eens van bovenaf zou lezen vind je al snel terug dat de de 17TX122A geen booster C heeft. Je moet het dus geen drie keer vragen, hij is er niet. TS vroeg er naar om dat er topics over vol geschreven zijn dat je die zeker moet vervangen, de vraag is dus niet onlogisch.. en hij kreeg keurig antwoord dat er geen in zit.

Voor de rest ga je er in je reactie sterk over; De boostercondensator is wel degelijk een bestaand en ingeburgerd begrip. Tv's vanaf 1957 make allemaal gebruik van de afbuiggenerator met serieSPAAR diode. de gerecupereerde energie wordt via een condensator opgeteld bij de voedingsspanning waardoor de uiteindelijke voedingsspanning voor het afbuigcircuit merkelijk hoger wordt dan de aangelegde voedingsspanning. De spanning wordt dus hoger, boosted, en vandaar de booster condesator.
Dit boosten gebeurt niet zomaar. Het is een ingenieus samenspel van de trafo, de spaardiode en de booster-C. tijdens de flyback vormen ze samen een trillingskring afgestemd op 3x FH (47kHz)en ze trilling duurt net een halve sinus.Na de halve sinus zit de energie mooi in de booster-C, vandaar zijn naam.

de schakeling van de 17TX112 lijkt er wat op, maar de diode werkt vooral als demper. Misschien had Philips wel even ruzie met RCA (de bedenker van de boosterlijneindtrap) en deden ze het even anders om het patent te ontlopen.

En ik heb er geen benul van of de Engelsen een andere term gebruiken (ik zoek het op, maar ik denk het niet) maar sinds wanneer is dat nu een correcte referentie?

groeten

Kris

edit: even op zolder gekeken. Televisietechniek zonder formules (1956, Philips uitgave) pagina 278 heeft het over "boosterschakelling met spaardiode en boostercondensator.
Nu nog even Kerkhof en Aisberg terugvinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum