booster condensator - aanvulling (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.05.2014, 09:04 (3836 dagen geleden) @ kris

Kris,

je geeft hier een persoonlijke mening over wat dient te worden verstaan onder een "boostercondensator". Dat is natuurlijk je goed recht, maar vermindert de verwarring niet echt.

Het is ondertussen duidelijk geworden dat ook de Philips literatuur niet eenduidig is over dit begrip. Kennelijk kan ook een voedingselco worden bedoeld wanneer men spreekt over een "boostercondensator". Wat op zich niet onlogisch is omdat de extra energiestoot (de "boost" ) in een bufferelco terecht komt bij dit toestel. Dat gebeurt overigens in veel andere TV-toestellen ook, zowel bij Philips toestellen als b.v. bij de eerste Pye TV's. Pye gebruikte geen spaardiode, maar een VDR weerstand voor dit doel.

Het gaat ook niet om de spanning, zoals je denkt. Spanning kan je immers niet terugwinnen, energie wel. Dat de teruggewonnen energie de spanning over een condensator zal verhogen is een ander verhaal. Je verwart hier oorzaak en gevolg.

Het is een ingenieus samenspel van de trafo, de spaardiode en de booster-C.

De spaardiode en de spoel van de blokkeeroscillator spelen zeker een belangrijke rol in de spaarschakeling van de 17TX112A, daar bestaan toch geen misverstanden over? Ik begrijp alleen niet welke condensator je nu precies bedoelt wanneer je het hebt over de spaarschakeling. Je zegt enerzijds dat er geen boostercondensator in het betreffende toestel zit, en anderzijds dat deze condensator "een ingenieus samenspel" speelt binnen de spaarschakeling. Sorry dat ik hier over doorzaag, maar ik begrijp echt niet wat je nu bedoelt. Volgens mij kan je zoiets alleen zeggen over een specifieke schakeling, en niet in algemene zin.

Dat een spaardiode "dempt" klopt niet. Het kan wel zo zijn dat een weerstand die zich in hetzelfde circuit bevindt "dempt". Of dat men, zoals bij Pye, een VDR gebruikt als "spaardiode". In de meeste afbuigschakelingen worden weerstanden, condensatoren en zelfinducties gebruikt om de lijnafbuiging te lineariseren. De hiervoor gebruikte weerstanden hebben tevens een "dempende" werking, beter gezegd, ze verbruiken energie. Ook bij de 17TX112A worden weerstanden gebruikt voor dit doel, en zal een deel van de door de blokkeeroscillator opgewekte energie hierin verloren gaan.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum