Vaarwel analoge TV- uitzendingen Vlaamse Radio & Televisie (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 02.11.2008, 16:42 (5665 dagen geleden)

Beste forumleden,

tot mijn spijt meld ik u dat vandaag de laatste zenddag is van de analoge TV-antenne van de Vlaamse Radio & TV-maatschappij (VRT) te Brussel.
Vannacht gaat de "schakelaar" uit!
Bijgevoegd een artikel uit Het Belang van Limburg.
Let op de bewering van de betere geluidskwaiteit...mijn 23Tx371A blaast een moderne digitale plasma TV van zijn plaats af...men moet al een heel home-cinema systeem hebben om de OTL-versterker en bijhorende 800 ohm luidspreker te evenaren!

Datum : 23/10/2008
Titel : Analoge tv-uitzendingen via de antenne bijna geschiedenis
De VRT zet in de nacht van 2 op 3 november al zijn televisie-uitzendingen via de analoge ether stop. Bij analoge antennekijkers verschijnt voortaan op Eén en Canvas/Ketnet een tekst op het scherm die enkel zij te zien krijgen en die hen informeert over de omschakeling. De beslissing werd gemaakt door de Vlaamse regering.

Het digitale signaal heeft een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met de analoge variant. Het neemt minder plaats in het spectrum in, zodat er meer ruimte ontstaat voor nieuwe omroeptoepassingen zoals mobiele televisie. Digitale signalen staan bovendien garant voor een betere kwaliteit. De beeldkwaliteit evenaart die van een dvd en het geluid is van cd-kwaliteit.


--------------------------------------------------------------------------------

Kijkt u zelf nog steeds naar televisie via de antenne en wil u bijvoorbeeld een leuke anekdote kwijt over het televisiekijken op de ouderwetse manier, laat het ons dan weten via reacties@concentra.be.


--------------------------------------------------------------------------------

Omschakeling
Analoge antennekijkers die naar de openbare zenders willen blijven kijken, zullen dat voortaan met een ander systeem moeten doen. Ofwel kijken ze televisie via de digitale in plaats van de analoge ether. Daarvoor hebben ze een decoder of tv-toestel met ingebouwde decoder (DVB-T) nodig. Ze blijven de digitale signalen gratis ontvangen, zonder abonnementskosten.

Een andere mogelijkheid is te opteren voor televisie via de kabel (analoog of digitaal met Telenet of Indi), via de telefoonlijn (Belgacom-TV) of via satelliet (TV-Vlaanderen).

Nieuwe frequenties
Er verandert niet alleen iets voor de analoge antennekijkers, ook de digitale antennekijkers zullen de omschakeling merken. Zij zullen de VRT-netten vanaf 3 november niet meer op hun vertrouwde kanalen terugvinden.

De VRT schakelt in de nacht van 2 op 3 november immers over naar het nieuwe Vlaamse digitale frequentieplan. De DVB-T-kijkers zullen enkel hun settopbox opnieuw moeten instellen. Voor wie televisie kijkt via de kabel, telefoonlijn of satelliet verandert er niets.

Spijtig, maar blijkbaar kunnen we de "vooruitgang" niet tegenhouden..hoe graag ik het ook zou willen!

Analoge groeten,

Francesco:-(


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum