Omgaan met de zelfbouwbuizentester, het vervolg (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 05.02.2017, 20:39 (2849 dagen geleden) @ Buizengek

De meting met een weerstand hoeft niet perse de aanwezigheid van gas in de buis of een slecht vacuüm aan te tonen, ook als de isolatie van de resterende elektroden niet 100% in orde is kan dit gebeuren.
In de meeste gevallen echter is toch wel gas of vervuiling van het rooster de oorzaak.
Als het vacuüm van een buis bedorven is of als er overbelasting heeft plaatsgevonden, zijn er gasresten uit het metaal van de elektroden vrijgekomen welke door de anodestroom geïoniseerd worden, de negatieve gasrest vliegt mee naar de anode en de positieve naar het rooster omdat dit nu eenmaal het laagste potentiaal bezit.
Door opname van een elektron word het weer een normaal gasatoom, hierdoor ontstaat echter een stroom via het rooster.
Door nu een weerstand (met hoge waarde) in de roosterleiding op te nemen valt hier spanning over waardoor het rooster minder negatief wordt en de anode stroom toeneemt.
Door de verandering van de anodestroom te meten kun je uit de karakteristieken de verandering van de roosterspanning bepalen en zo de roosterstroom berekenen.
Voor eindbuizen is 1 á 1,5 μA nog wel toelaatbaar.
Overigens wil het nog wel eens helpen om het getter van de buis zijn werk te laten doen en de buis 24 uur op een 10–15 % hogere gloeispanning aan te sluiten.
Roosterstroom kan ook worden veroorzaakt door roosteremissie, in het geval er deeltjes van de kathode zijn weggeblazen en op het rooster terecht gekomen zijn spreekt men van een vervuild rooster, vaak ook door overbelasting of ook gewoon ouderdom.
Indien de temperatuur voldoende hoog is geworden gaat het rooster dan ook elektronen emitteren waardoor de instelling van de buis veranderd.
Het laatste verschijnsel leidt meestal tot vernietiging van de buis omdat de anodestroom op een gegeven moment ontoelaatbaar hoog wordt.
In geval van gas of roosteremissie stijgt de stroom door de buis, je schrijft dat de stroom bij het penthode deel juist afneemt, in dat geval is er iets anders aan de hand, waarschijnlijk oscillatie omdat het rooster dan juist negatiever wordt.
Bovenstaand verhaal houd ook in dat in geval van een combinatie of dubbel buis er maar in 1 systeem gas hoeft te worden bepaald, maar dat beide systemen op roosteremissie dienen te worden gecontroleerd.
Verder nog een tip, als je wat dieper in de werking van buizen wil verdiepen dan moet je maar eens op zoek gaan naar het boek Grondslagen van de Radiobuizen techniek, destijds door Philips uitgegeven.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum