Omgaan met de zelfbouwbuizentester, het vervolg (Algemeen)

door Eleen @, Deurne (BE), 09.02.2017, 19:37 (2845 dagen geleden) @ Buizengek

...
Nu wil ik eens proberen om een EF89 te testen, kunt u me zeggen of ik de aansluiting op de tester goed begrepen heb a.u.b

PEN 4+5 = 6,3 Volt
PEN 7 Anode 250 Volt
PEN 2 Stuurrooster -2 Volt
PEN 1,3,6 en 9 aan de Massa
PEN 8 Schermrooster 100 Volt

Dan zou een buis die 100% is 9mA moeten doen op de Anode en 3mA aan het schermrooster.

Ik heb onderstaande aansluiting gebruikt uit het muiderkring boek, en dit vergeleken met blz 2 van deze datasheet http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/EF89.pdf, daar komen de opgegeven waardes volgens mij overeen.

[image]

Als ik echter een aanluiting zie zoals de bovenste beschreven in de muiderkring, met diverse componenten er op aangesloten, dan weet/snap ik niet hoe ik die buis moet aansluiten.

De afbeeldingen waarbij de buis getoond wordt in haar typische toepassing (hier dus de EF89 als MF versterker) bevatten alle informatie die je nodig hebt, het is alleen even goed redeneren en wat rekenen met de wet van Ohm.
Welke spanningen kunnen we niet onmiddelijk aflezen in de afbeelding? Dat zijn respectievelijk de negatieve roosterspanning en de schermroosterspanning, daar moet voor gerekend worden.
Het schermrooster is via een weerstand van 51kOhm verbonden met 250V. en 'trekt' een stroom van 3mA. die ook door die weerstand loopt, dus over de weerstand valt een spanning van I x R = U >> 0,003A. x 51000 Ohm = 153 V. blijft over van de 250 V. ? Juist, 97 volt, ronden we gemakshalve af op 100 V.
Dan de neg. roosterspanning, die bestaat uit de som van de spanning op het punt AVR en de spanningsval over de kathodeweerstand. Wat is de AVR-spanning? Die is afhankelijk van de signaalsterkte, maar! Aangezien je buis hier niet in een radio zit maar op de buizentester, is er geen signaal... net zo goed als bij een radio die niet op een zender afgestemd is en of geen antenne aangesloten heeft. Dan is de AVR spanning nul! Dus vergeet dat telwerk van kathodespanning en AVR hier maar. Blijft de kathodeweerstand van 160 Ohm, waar de anodestroom (9mA.) plus schermroosterstroom (3mA.) door loopt, 0,012A. x 160 Ohm = 1,92V. afgerond 2 volt over de kathodeweerstand. We kunnen ook zeggen dat het rooster dat op nul volt (die AVR, weet je nog) staat 2 volt negatief (dus -2V.!)is ten opzichte van de kathode. Ben je mee met mijn uitleg?
Rest nog de anode, waar je die paar tientallen Ohms van het spoeltje van de MF-trafo mag verwaarlozen, dus daar staat 250 volt op.
Zo zijn we met alle spanningen precies hetzelfde als in het plaatje met statische instelgegevens beland! Hop met de geit en testen maar!

[image]

zoals b.v. bij een ECH81

Hier is het precies net zo als bij de EF89, met wel bijkomend punt dat je pen 7 (g3, het rooster waarop de oscillatorspanning wordt toegevoerd aan de heptode) mee aan pen 3 (kathode) dient te verbinden.

Nog even aanstippen dat bij de EF89 ook de pennen 9 (remrooster) en 1 of 6 (afscherming) ook aan pen 3 moeten liggen. Staat me voor dat ik dat in een vraag had geformuleerd of je kon achterhalen waarom meerdere pennen aan dekathode-klem van de tester komen zitten.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum