Nieuwe website geschiedenis Philips TV ontwikkeling 1946-56 (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.07.2017, 16:52 (2688 dagen geleden) @ PieterH
Bewerkt door Maarten Bakker, 19.07.2017, 17:15

Hoi Pieter,

Precies de informatie die ik zocht! Nu nog eens uitvinden hoe die fabriek zo lang bij mij onder de radar kon blijven. Zal wel zijn omdat ze voorheen geen origin letters gebruikten en/of niet of nauwelijks voor de export produceerden. Ook qua codenummers nooi wat van gezien - in Franse documentaties die ik uit die tijd ken gebruiken ze een of ander gruwelijk eigen nummersysteem voor de serviceonderdelenlijsten.

Maar daar kom ik meteen tot de kern van de zaak... Philips-coderingen. MW en AW op beeldbuizen horen bij de commerciële codering ("typenummers") en staan inderdaad voor het soort focussering (later is MW hergebruikt voor monitorbuizen, zal ergens jaren '70 of '80 zijn dus vooralsnog buiten het bestek van je website). Daar moet je wat mij betreft geen extra betekenis qua herkomst bij zoeken. Die aanduiding van herkomst was er in geval van prototypenummers op buizen [1] waarschijnlijk soms wel maar daar heb ik nog geen hard bewijs voor.

Wat ik bedoel met origin letters zijn de letters die de fabriek aanduiden waar de laatste productbewerking (meestal gewoon de gehele assemblage of productie, soms alleen de merkspijker aanbrengen) heeft plaatsgevonden. Als je het over de jaren '50 en eerder hebt, zijn dat bijvoorbeeld de E voor Eindhoven of de S voor Suresnes die je vóór het serienummer van een apparaat aantreft of de B of de V die je vaak vóór de datumcode van een trafo ziet staan. Krefeld kreeg al meteen 2 letters zoals toen de standaard was (logisch, meer dan 26 fabrieken wereldwijd): KR.

Op buizen [2] werd tot ergens in de jaren '70/'80 een enkele letter of teken gebruikt voor aanduiding van de herkomst. Voor ontvangstbuizen zie [3], voor beeldbuizen heb ik die nog niet allemaal op een rijtje maar een leeg vierkantje stond voor Valvo Aken. Vanaf een bepaald moment werden voor beeldbuizen ook gewoon 2 letters gebruikt zoals op de meeste andere producten inmiddels gebruikelijk was. Dat zijn de letters AY voor Dreux (TV voor Eindhoven, VB voor Aken) die ik in m'n vorige bericht aanhaalde.

Dan heb je nog de landenletters in het typenummer van apparaten, waarover je een paar blurbs (mooi gedaan) langs de zijkant van je webpagina hebt staan. Daar wilde ik eigenlijk in een mail nog op terugkomen maar het kan ook wel hier, dan hebben anderen er wat aan. Deze letters geven soms/vaak het land van ontwikkeling of fabricage aan, maar in principe staan ze voor het land waar de toestellen commercieel geconcipieerd zijn. Dat kan soms flink uitmaken als je er conclusies aan wilt verbinden. De letter W kun je misschien beter uit dat lijstje schrappen, op TV's heb ik hem nog nooit gezien en bij radio's komt hij (kijk maar op RMorg) eigenlijk alleen voor op in Europa gebouwde toestellen voor niet-Noord Amerikaanse bestemmingen. Wat de letter wel betekent kan ik vermoeden maar niet bevestigen - voor jouw site niet van belang verder.

Nou noem ik het woord bestemming, dus ook dat nog maar even heel kort (moet nog even zien wat je daar zelf al over schreef, ik heb je site nog niet van voor tot achter doorgeplozen). Het uitvoeringsnummer achter de - of / achter het typenummer is het uitvoeringsnummer soms ook wel bestemmingsnummer genoemd omdat (tot ongeveer 1980) de nummers vanaf /12 de bestemming van een toestel aangaven, vooral als de landletter in het typenummer niet overeenkwam met het land van bestemming, dus bijvoorbeeld /15 voor de Engelse markt, /19 voor de Zweedse markt en /39 voor de Franse markt.

Ik hik al een hele tijd aan tegen het schrijven van een overzichtelijk artikel over al die verschillende Philipscoderingen (inclusief oude codenummers, stokoude codenummers en 12NC's) maar dat zal wel uitdraaien op het opsplitsen in losse stukken - alsnog een rotklus, zeker om het 'zo foutloos mogelijk' te doen in de beperkte uurtjes tussendoor.

[1] https://www.circuitsonline.net/forum/view/113864

[2] Buizen is sowieso een verhaal apart, daar waren productie en merknaam volledig van elkaar gescheiden zodat fabrieken onderling productie konden uitwisselen om zo de productielijnen efficiënter te vullen. De merk- en type-opdruk (krijtinkt op ontvangstbuizen, etiket op beeldbuizen) gebeurde ergens tussen productie, opslag en verpakking terwijl de fabriekscodering (2 regels kleine inktlettertjes onderaan bij ontvangstbuizen, meestal op de sokkel bij oude beeldbuizen, iets langer verhaal op de conus bij wat nieuwere beeldbuizen) er meteen of bijna meteen na de productie al op werd gezet.

[3] bestand van een mij onbekende auteur dat hier en daar op het internet rondzwerft met de naam PhilipsCodeListAB-v10.pdf


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum