Veiligheidsaarding (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2018, 16:44 (2268 dagen geleden) @ huub.jak

ik heb wel eens zo, opstelling gemaakt waarom noemt men dat dan rooster lek weerstanden ?

Dat heeft een historische reden, en heeft dus niet direct te maken met jouw opstelling. De allereerste buizen hadden een gasvulling (of gewoon een slecht vacuum), zodat het rooster ook zonder zo'n weerstand al voldoende met de nul was verbonden.

Met de komst van de hoog-vacuum buis was het rooster veel beter geïsoleerd, maar was het wel noodzakelijk om gebruik te gaan maken van een extra weerstand tussen het rooster en de nul. Men noemde deze weerstand "roosterlekweerstand" omdat deze weerstand de bij de allereerste buizen aanwezige "ingebouwde" roosterlek vervangt.

Wanneer je het rooster van een hoog-vacuumbuis nergens mee zou verbinden dan zou de roosterspanning geen nul volt zijn, en gaat deze spanning dus "zweven". Daardoor zal de instelling van de buis zich wijzigen, en dat wil je niet. Een zeer kleine lek van b.v. de koppelcondensator zou in dat geval immers voldoende zijn om de instelling van de buis fors te veranderen.

Hier zie je het schema van een DeForest ontvanger uit 1906. Nog geen roosterlekweerstand. De NRS wordt geleverd door de voedingsbatterij, evenals de roosterlek.

[image]

Met je Duitse boek is waarschijnlijk niets mis, misschien begrijp je iets niet, dat kan natuurlijk.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum