Kwaliteit buizen (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.04.2018, 15:41 (2424 dagen geleden) @ humfred

Frans heeft een onuitgesproken vraag, die iets te maken heeft met het verschil tussen een emissiemeting en metingen die zijn gebaseerd op een van te voren bepaald instelpunt van een buis.

Wanneer Frans met "kwaliteit" de slijtage aan de kathode van een bepaalde buis bedoelt ligt het voor de hand om een standaard emissietest uit te voeren. Je krijgt dan een goed inzicht in de kathodeslijtage. Het is daarbij natuurlijk niet voldoende om alleen te kijken naar de kleur van de meterschaal, er is immers meer te zien dan alleen de kleur.

[image]
standaard emissietest met als resultaat: 38 mA kathodestroom

Wanneer Frans met "kwaliteit" bedoelt of een gegeven instelpunt binnen een bepaalde marge kan worden ingesteld dan ligt het voor de hand om een Funke-achtige anodestroomtest uit te voeren met het gegeven instelpunt als basis. Dit kan bij een EL84 leiden tot een anodedissipatie van circa 12 Watt, maar dat is vooral afhankelijk van het vooraf bepaalde instelpunt.

Wanneer Frans met "kwaliteit" bedoelt of een steilheid van een buis bij een bepaald instelpunt overeenkomt met de opgave van de fabrikant dan zou ik hem aanraden om een AVO-tester o.i.d. ter hand te nemen en dit te meten. Dit kan bij een EL84 leiden tot een anodedissipatie van circa 12 Watt, maar dat is vooral afhankelijk van het vooraf bepaalde instelpunt.

Maar iedere ontwerper zal proberen het maximaal haalbare uit een electronen(eind)buis te halen.

Ja, maar niet elke ontwerper doet dat op precies dezelfde manier. Dat is b.v. de reden dat de ene balansversterker met 2x EL84 een vermogen levert van 18,3 Watt bij 1,17%, terwijl de andere niet verder komt dan 3,4 Watt bij 2,5 % vervorming. En dan heb ik het alleen nog maar over twee instellingen die worden genoemd in de Mullard EL84 datasheet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum