Kwaliteit buizen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 12.04.2018, 19:29 (378 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Toch zijn er een aantal buisfouten in TV's, die we in de werkplaats nooit opgelost hebben. Ook mijn vader niet, die toch zeer bedreven was in het vak en ook over de juiste meetapparatuur en kennis beschikte.
Hang me niet op aan de typenummers, maar ik meen dat het in de 17 en 21TX170 (die toestellen met het gebit aan de voorzijde)was, dat na jarenlang gebruik een fout optrad in het raster gedeelte, De raster sync werkte niet goed meer. Je kon doen wat je wilde, maar met een nieuwe buis stond het beeld weer rotsvast. Het verschijnsel kwam met steeds kortere tussenpozen terug. Een nieuwe buis en alles ok.
In latere series, zoals de xxTX280 etc ging na jaren steeds sneller de PL36 stuk, gloeidraad onderbreking. Het verwijderen van de kleine druppel condensatortjes in het gloeidraad circuit leverde niets op. Ook hier werden de tussenperiodes steeds korter. Een nieuwe buis erin en je was er weer een jaar vanaf. Het is hier echt de tijd die de wonden heeft geheeld, doordat de toestellen vervangen werden door nieuwere.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum