Catalogus Radio Detha (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 25.08.2018, 23:36 (2064 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Herm Willems, 25.08.2018, 23:46

Tja. Het is natuurlijk nog maar de vraag of je slechts op basis van het aantal zelfbouwtoestellen dat zich anno nu in collecties van verzamelaars bevindt een betrouwbare conclusie kunt trekken over het aantal toestellen dat toentertijd daadwerkelijk werd gebouwd. Een amateurtoestel was nooit af, een rechtgeaarde amateur liet zijn bout nooit lang op stal. De toch ietwat stoffige zen-spreuk: 'De weg is het doel' was hen op het lijf geschreven. Mij verwondert het bv steeds weer hoeveel Schaaper F-spoelen er tegenwoordig nog te vinden zijn. Die moeten dus ooit in een amateurradio hebben gezeten die al heel lang niet meer bestaat. En, vergeet ook de inleverplicht in WOII niet. Mensen brachten een zelfbouwtoestel en verstopten het fabriekstoestel.

Verder is het belangrijk dat men zich realiseert dat een heel groot deel van de 'Kalff-Philipsen' die tegenwoordig overal in Nederland op witte bouwmarktplanken staan te pronken uit andere Europese landen afkomstig zijn. Antiquairs vulden daar de lege plekjes in hun Ford Transits mee. 'Geld is geld', zo redeneerden ze.
Ik wil maar zeggen dat de tegenwoordig in Nederland aanwezige ouwe Philipsen een volkomend vertekend beeld geven van de voor de oorlog in ons land verkochte radio's. Gidi zal daar op basis van de door hem verzamelde serienummers ongetwijfeld nog zeer interessante mededelingen kunnen doen.

Mijns inziens is het dus onmogelijk om betrouwbare conclusies te trekken over de verhouding amateur/fabriekstoestel op basis van momenteel in Nederlandse verzamelingen aanwezige radio's.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum