Catalogus Radio Detha (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 26.08.2018, 21:12 (2063 dagen geleden) @ John Hupse †

100% zekerheid mbt de nummering zullen we nooit krijgen helaas. Daarnaast is een groot deel van de Philips-archieven in WOII verloren gegaan. De vraag is dan ook: kloppen die serienummers eigenlijk wel? Anders gezegd: had het allereerste toestel inderdaad nummer 1? Of begon men bij, laten we zeggen 1000? Of zelfs bij 10.000?

Dit lijkt ver gezocht, maar kijk b.v. eens naar de kneepnummering van de eerste Philips-Ideezet radiolampen. In januari 1919 verscheen in Radio Nieuws een advertentie waaruit op te maken is dat alle lampen genummerd zijn en dat er (sinds juni 1918) reeds 1450 lampen van dat type over de toonbank waren gegaan. Kijk, dat is nou leuk voor verzamelaars, kun je makkelijk een schatting maken van het bouwjaar van de jouwe. Vergeet het maar.

Peter den Boer en Piet Bakker hebben er c.a 50 stuks onderzocht. Ik heb op dat onderzoek nog wat voortgebouwd waardoor het totaal op ongeveer 60 stuks kwam. Ruwweg zijn er twee constructies te onderscheiden: een primitieve en een meer geavanceerde variant. Dan zou je dus verwachten dat de lage getallen tot die eerste categorie behoorden en dat alle lampen boven een bepaald getal tot de tweede. Helaas, dat is niet zo, uit de nummering alleen kan geen enkele conclusie worden getrokken mbt de productiedatum van dergelijke lampen. Anders gezegd: die nummering lijkt volkomen willekeurig te zijn uitgevoerd. Daaruit blijkt dan uiteraard dat de nummering niet chronologisch kan zijn geweest. De vraag: "Hoeveel Philips-Ideezets zijn er eigenlijk gemaakt?" zal dus wel nooit beantwoord kunnen worden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum