Catalogus Radio Detha (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 26.08.2018, 09:17 (2068 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Ook dat is natuurlijk weer een interessant onderzoeksgebied Cees: zelfbouwtoestellen die nooit zijn afgebouwd. Je komt inderdaad nog af en toe een nooit gebouwd Philips Pionier-bouwdoosje uit de 60's tegen.

Maar als ik terugkeer naar de periode midden jaren 20 tot midden jaren 30 vermoed ik dat het aantal niet afgebouwde radio's niet zo hoog zal zijn geweest, want onderdelen waren peperduur!
Om weer even terug te komen op de Schaaper F-spoelen: die kostten in 1934 6 gulden 40 per stuk. Omgerekend naar de huidige geldwaarde (rekentool IISG) komt dat neer op 59 euro 15. Je had er twee nodig dus afgerond wordt dat al 120 euro. En dan moest je nog een dubbele varco met schaal en een voedingstrafo hebben. En nog 5 lampen, toonfilter, condensatorblok en wat klein spul. Zonder het verder in detail uit te rekenen kun je dus zeggen dat je op een fors totaalbedrag uitkwam.

Persoonlijk acht ik de kans dus zeer klein dat het ding half afgebouwd naar de zolder verdween om plaats te maken voor een dure fabrieksradio. Vergeet niet dat het een tijd was waarin gaten in sokken nog gestopt werden! Daarnaast waren de bouwtekeningen in die tijd ware kunstwerkjes. De kans om een foute verbinding te leggen was eigenlijk uitgesloten, zie de bijgevoegde foto. Deed ie het uiteindelijk toch niet dan ging je terug naar de winkel waar het meteen opgelost werd voor je.
In die tijd had men in winkels nog verstand van de spullen die men er verkocht :)

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum