BX998A lage tonen speaker vervangen (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 26.08.2018, 13:03 (2042 dagen geleden) @ RR1957

Geheel mee eens.

Zet eens een jazz-opname op van Dave Brubeck, ook al is het je smaak misschien niet. En The Beatles - Eleanor Rigby moet ook loepzuiver en op volle kracht gespeeld kunnen worden. Probeer wel een oude master daarvan te vinden.
Als je daar problemen mee hebt, dan is er wél wat mis met je speaker.

Achtergrondinfo:
Met een ouderwetse opname (pre-loudness war, zegmaar pre-1975) kan je een goeie buizenradio opdraaien totdat het geluid vervelend hard is. Zelfs rockbands zoals Black Sabbath en Deep Purple zijn keihard te draaien.
De lage tonen zijn opgenomen om in de beperkingen van een grammofoonplaat te passen. Als basdrum en basgitaar samen voor een te grote groefuitslag zouden zorgen (veroorzaakt groefspringen) dan wordt ofwel het opnameniveau als geheel verlaagd (en wordt er van je verwacht dat je niet compenseert door de knop maar verder open te draaien), ofwel men zorgt dat die instrumenten zelf zachter worden opgenomen.
Oude apparatuur is gebouwd om opnames met die verhouding, op een goede sterkte te kunnen weergeven.

Met de techniek van tegenwoordig bestaat groefspringen niet meer en pompen bijna alle opnamestudio's de lage tonen op tot het maximaal haalbare, tesamen met de rest van het signaal. De lage tonen zijn onrealistisch hard geworden, en het gemiddelde vermogen is de lucht in geschoten.
Om dat weer te geven zoals het op de opname staat, heb je veel meer vermogen nodig.
Met een LP kan ik mijn plano met 800 ohm speakers op grofweg 85dB laten spelen, terwijl ik met FM radio bij 75dB al vervormde lage tonen krijg. Vervorming bij FM ontvangst is een bekende 'kwaal' van plano's, terwijl dat slechts ten dele aan de radio zelf te wijten is...

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum