BX998A lage tonen speaker vervangen (Techniek Radio/TV)

door peetey @, Lanaken, Belgie, 26.08.2018, 20:45 (2041 dagen geleden) @ RR1957

Hoi RR,

laten we de muzieksmaak en keuzes even in het midden laten; ik ben een jaar of 20 als geluidstechnicus bezig geweest dus dat zit verder wel goed. Ook ben ik niet gek op de hedendaagse muziek op een enkel dingetje nagelaten.

Het ging mij om de techniek en totaal niet om het soort muziek. Laten we even wel iets duidelijk stellen, de uitdrukking hifi heeft totaal niets om het lijf omdat elke producent van geluidsapparatuur er zijn eigen draai aan gaf. Pas toen de RIAA duidelijk eisen ging stellen werd het een uitdrukking van enige betekenis.
Als je verder kijkt naar de vervormingscijfers van een willekeurige LF unit uit de tijd waarover wij hier praten dan zijn die naar huidige maatstaven ook lachwekkend te noemen. Black Sabbath of welke rockband dan ook op 85dB draaien zegt mij ook weinig; zijn dit gewogen decibels of wat? Komt bij dat de speakers uit die tijd veel meer rendement hadden dan die tegenwoordig worden gebruikt dus hoefde je de volumeknop niet ver open te draaien om die eventuele 85dB te halen. Bij willekeurig welke radio uit de tijd waar wij het hier over hebben loopt de vervorming zover op als je verder gaat dan 50% opendraaien volume knop dat je vanzelf dat wel laat.
Nogmaals, gemiddeld vermogen van een radio ligt ergens tussen de 3 en de 6Watt

Tenslotte, OTL had zeker voordelen; vooral voor Philips zelf die geen dure UGT hoefde te monteren. De zogenaamde fantastische klankeigenschappen kan ik er niet in ontdekken, noch gehoortechnisch noch meettechnisch. Vervolgens deed Philips zichzelf de das om door het monteren van erg slechte luidsprekers in zo ongeveer elke plano die zowat wel allemaal een OTL gemonteerd kregen.

Als laatste: indien een klant een vette basweergave bij hedendaagse muziek wil dan zoek ik dus naar een alternatief voor de reeds aanwezige schakeling, of daarbij de ziel van de radio enigszins wordt aangetast zal mij een zorg zijn; niemand die de achterwand eraf gaat schroeven.

Iets heel anders dus als het natuurgetrouw en zo origineel mogelijk restaureren van de techniek. Dan komen we uit bij het ingieten van die gele condensatoren in een nieuw teerjasje:-D

Hoe dan ook, in deze radio staan de PL's alleen nog maar te gloeien, voor het laag is een modern versterker blokje gemonteerd met dito LS. Werkt perfect.

grtz,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum