BX998A lage tonen speaker vervangen (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.08.2018, 15:11 (2067 dagen geleden) @ Ron Kremer

De laag weergave bij dit soort Philips radio's is door de fabrikant vaak erg 'uitgezocht'. Nu ken ik de BX998A niet maar bij bijv. de BX653A en de BX750A wordt ook de kastresonantie meegenomen om het frequentiebereik in het laag te ondersteunen. Dat is duidelijk te meten, voordeel was dat er kleine en in het laag beperkte uitgangstrafo's konden worden gebruikt en daar hielden ze in Eindhoven wel van.

de weergave (dus ook de laagweergave) is een logisch gevolg van het ontwerp van een toestel. Ik denk dat je dat bedoelt met "uitgezocht".

Uiteraard speelt bij de laagweergave de kast zelf een belangrijke rol. Verreweg de meeste radiokasten zijn ontworpen als een gevouwen klankbord, dit geldt ook voor de Philips BX998A.

Afhankelijk van de afmetingen van de kast treedt bij een bepaalde frequentie (bij een BX998A rond de 60 Hz) een sterke kastdemping op. De lage-tonen luidspreker plus de kast vertonen op dat punt een complementair gedrag, met andere woorden de resonantiepiek van de luidspreker wordt gecompenseerd door de kast.

Wanneer je de basluidspreker van de BX998A uit de kast haalt zal deze, mits in goede staat, een resonantie vertonen bij ongeveer 50 Hz (dus lager dan wanneer de luidspreker vast zit in de kast). Je kunt deze frequentie eenvoudig meten, mits je in het bezit bent van een toongenerator en een voltmeter. Wanneer de resonantie lager ligt dan 50 Hz zal deze meteen ook krachtiger zijn, en moet de luidspreker worden gerepareerd. Dit gebeurde vroeger door een of meerdere dunne laagjes rubbercoating op de conusrand aan te brengen, net zoveel als nodig is om de resonantie op 50 Hz te brengen. (Tegenwoordig knipt men meestal de rand weg en lijmt men er een rubberen speakerrand op. Dat gaat lang niet altijd goed omdat je de frequentie op die manier niet meer kunt bijstellen).

Moderne "woofers" hebben vrijwel altijd een veel te lage resonantiefrequentie voor gebruik op zo'n relatief klein klankbord. Sommige moderne breedbandluidsprekers kan je hiervoor wel gebruiken, raadpleeg dus altijd eerst de specificaties.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum