Condensator-ballast (was: BX290U) (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 23.11.2018, 12:15 (1953 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door Maarten Bakker, 23.11.2018, 12:32

Controleer wel even in het datablad of de 338 2 serie door Philips / VishayBC wel geschikt wordt gevonden voor seriegebruik. Het zal sowieso wel een tijd werken, maar de inwendig wat simpeler geconstrueerde X2 condensatoren zijn niet geschikt als seriecondensator. Ze raken dan langzamerhand onderbroken. Ook wel bekend als Senseosyndroom.

Aan de andere kant zou het kunnen dat een mooie ohmse last waar relatief veel spanning over valt (zoals de gloeidraadketen) ook bij ongeschikte condensatoren maar voor weinig slijtage zorgt.

Het exacte mechanisme achter het Senseosyndroom ken ik helaas niet, maar het capaciteitsverlies op zich zal wel gebaseerd zijn op de zelfherstellende eigenschappen van de condensator.

P.S. "bestand tegen grote piekspanning" is relatief, een 1000V DC type zal tegen hogere piekspanningen kunnen. X en Y klasses zijn er om aan te geven dat de betreffende condensatoren minstens aan de daarvoor gestelde eisen voldoen. De meeste reeksen van de meeste fabrikanten zullen dan ook precies aan de eisen voldoen en niet meer dan dat. Immers moeten zowel de afmetingen als de kosten binnen de perken blijven - ook omdat bijna elk apparaat wel zo'n condensator heeft tegenwoordig.

P.P.S. Inderdaad niet voor seriegebruik, zie https://www.vishay.com/docs/28119/mkp3382x2.pdf en in http://www.vishay.com/doc?28153 staat een beknopt stukje uitleg over het verschil in constructie. ik maak er ook uit op dat het met een gloeidraadketen in serie waarschijnlijk wel los zal lopen, in tegenstelling tot met een Senseo in serie :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum