Condensator-ballast (was: BX290U) (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 27.11.2018, 00:13 (2187 dagen geleden) @ gerard

Als het puur een kwestie van dV/dt is


Inschakelen op top van de netspanning of een spike in de eerste seconde, als de gloeidraden nog koud zijn, heeft een tienmaal lagere R dus geeft dV/dt in de orde van 2V/us.

Mag ik dat voor mijn condensators nog als "gelijkspanning" beschouwen?
De C ligt natuurlijk niet constant aan het net, maar alleen als de radio aan staat.
Na uitschakelen loopt de C leeg over een bleeder (RC-product rond 1 s).


Je moet je geen zorgen maken. Het duurt een lange tijd eer de condensator door ionisatie is weggevreten. Tegen dan zijn de buisjes al lang op :-)

Het ionisatieverschijnsel is dan wel dV/dt gebonden, maar zo simpel is het nu ook weer niet.

100V/µs kan je bereiken door 1V/0,01µs (100Mhz) er door te jagen, maar ook door 600V/6µs aan te bieden. Wiskundig maakt het geen verschil, in de praktijk wel. Die 1V bij 100 Mhz gaat geen ionisatie opleveren, spanning is te klein, maar 600V/20ms doet dat wel, ondanks dat je ver van de maximum dV/dT zit. de max dV/dT wordt dan ook om een andere reden opgegeven .

ionisatie is een onbedoeld verschijnsel dat zich afspeelt tussen de platen en de isolator.
plaatsspanning stijgt, de veldsterkte neemt op plaatsen waar het diëlecricum de plaat niet goed raakt tot hele hoge waarden dat eindigt met ionisatie. Dan keert de spanning om en herhaalt het proces zich. De daarbij gevormde ozon eet het binnenwerk langzaam maar zeker op en de capaciteit neemt af. In zeer zeldzame gevallen gaat de condensator over in as...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum