Condensator-ballast (was: BX290U) (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 23.11.2018, 20:56 (1981 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door Maarten Bakker, 23.11.2018, 21:04

Ik dacht ook even dat dat er stond, maar omdat het dan compleet onzinnig zou zijn om speciale types voor serieschakeling uit te brengen die ingewikkelder van constructie zijn en bovendien nog steeds aan de eisen voor 'over het net' voldoen, kwam die interpretatie bij mij de sanity check niet heelhuids door. Ook wordt in sommige databladen van X2 condensatoren seriegebruik veel nadrukkelijker afgeraden dan met alleen een verwijzing naar de appnote zoals hier.

Als speciale eisen worden in de appnote genoemd:

• Stable voltage dropper: A stable capacitance must be guaranteed over the total lifetime of the application
• An adjusted tolerance: To guarantee a well defined current supply
• Continuous biased by almost the mains voltage: Internal ionization must be avoided

Nummer 1 wordt door goedkoper geconstrueerde X2-condensatoren absoluut niet waargemaakt. Misschien dat de capaciteit bij gebruik 'over het net' ook geleidelijk terugloopt, alleen dan merk je het pas als de ontstoorfunctie volledig is weggevallen. Bij seriegebruik kan meer dan 10% capaciteitsverlies al problemen geven, bij 'over het net' kan het zijn dat je bij 90% capaciteitsverlies nog niets merkt.

Nummer 3 vind ik het interessantst. Dat punt suggereert dat ionisatie bij gebruik over het net minder voorkomt of geen probleem is en bovendien suggeert het dat er bij gebruik over het net géén biasspanning zou zijn. Het enige verschil dat ik zie is dat er bij gebruik over het net niet continu stroom loopt, maar de stroom die er bij seriegebruik loopt zou toch niet uit moeten maken omdat hij uit fase is? Hoewel? Die stroom loopt er wel degelijk. Ik kan dat nog niet precies onderbouwen.

Vervolgens staat er het stukje dat jij waarschijnlijk bedoelt, namelijk over dat seriecondensatoren een makkelijker leven hebben op het gebied van 'surge voltage' omdat er een impedantie mee in serie staat. Bij een Senseo en soortgelijke apparaten is dat een zeer lage impedantie en sneuvelen seriecondensatoren bij bosjes, maar bij een hoge impedantie zoals een gloeidraadvoeding schat ik dat risico wat lager in zoals ik al schreef.

Tenslotte meldt men:

In all other conditions still an approved safety component
must be used, but here the extra functions as stable
capacitance and adjusted tolerance must be fulfilled as well.
This can only be guaranteed by a different capacitor
construction wherein two capacitor sections are internally
connected in series.

De oplossing die VishayBC gebruikt bestaat dus uit een serieschakeling die er specifiek voor zorgt dat de punten 1 en 2 verholpen worden. Hoe dat precies samenhangt met de ionisatie durf ik nog steeds niet te zeggen; ik dacht eigenlijk dat ionisatie vooral voorkwam bij materiaalfoutjes, maar mogelijk ook op plaatsen waar zelfherstelling heeft plaatsgevonden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum