FM-netwerk tenminste tot 2030 (...) (Algemeen)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 05.08.2019, 13:21 (122 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Ondanks de opkomst van digitale radio via de ether (DAB+) ziet het er niet naar uit dat de FM-uitzendingen op korte termijn worden gestaakt.

Op 6 februari van dit jaar scheef ik hierover het volgende:

"Digitale Radio" is de toekomst, daar zal vrijwel iedereen het over eens zijn. Via het internet (b.v. smartphone of tablet) en via de kabel (b.v. Ziggo abonnement) kan je al een aantal jaren vele duizenden radiostations ontvangen. Geen enkel probleem.

Daarnaast bestaat er sinds de jaren '80 een digitaal radiosignaal dat via de Aether werkt, de Digital Audio Broadcasting (DAB). Na de invoering van nieuwe digitale codeertechnieken zoals MP2, MP3 en MP4 heet dit systeem DAB+. In Nederland is het DAB systeem ingevoerd in 2004 en is men in 2013 overgestapt op DAB+, in België gebeurde dit laatste in 2017.

Men ziet de voordelen van DAB t.o.v. FM vooral in het aantal zenders dat kan worden ontvangen. Er lijken geen echt doorslaggevende voordelen te behalen met DAB en DAB+, zodat het aantal luisteraars dat via dit systeem naar de radio luistert vooralsnog tegenvalt. Een voorbeeld, in het jaar 2013 werd verwacht dat in het jaar 2016 minimaal de helft van de Nederlandse huishoudens over een DAB+ radiotoestel zou beschikken. Dit percentage werd echter op geen stukken na gehaald, zodat de hiermee samenhangende afschakeling van FM radiozenders in 2023 niet in gang is gezet. Volgens het CBS was het percentage zowel in 2015 als in 2016 blijven steken op 6%.

De conclusie die hieruit moet worden getrokken is dat het waarschijnlijk erg lastig wordt om binnen een jaar of vijf in Nederland minimaal de helft van het aantal huishoudens aan de DAB+ te krijgen. Men denkt nu dat dit percentage landelijk waarschijnlijk nooit gehaald zal worden, waardoor er dus geen echte opvolger komt voor de FM. De doorgroei van de radio via het internet lijkt echter niet te stuiten, en het criterium voor de afschakeling van de FM zal dus moeten worden bijgesteld. Omdat in Nederland al meer dan 90% van de bevolking beschikt over een smartphone zou je in theorie kunnen zeggen dat FM-radio nu al achterhaald is. Maar zo simpel is het ook weer niet, de mogelijkheid om via een internetverbinding b.v. in een auto radiouitzendingen te kunnen volgen zijn op dit moment nog vrij beperkt.

Internationaal is het DAB systeem lang niet overal geaccepteerd. In de Verenigde Staten wordt het b.v. niet gebruikt. Men kent daar wel het Amerikaanse "HD" systeem dat via de traditionele omroepfrequenties zowel analoog als digitaal uitzendt. Het digitale signaal wordt dus, naast het analoge signaal, tegelijkertijd uitgezonden waardoor iedereen de uitzendingen kan volgen. Het ei van Columbus dus.

Het zal altijd moeilijk zijn om een nieuwe techniek in te voeren wanneer deze geen doorslaggevende voordelen biedt voor de gebruiker. Marketing biedt soms uitkomst, maar in dit geval werkt het kennelijk niet. Bovendien heeft de internettechniek eigenlijk al gewonnen. Wanneer meer dan de helft van de auto's zal zijn uitgerust met een internetverbinding zijn FM, DAB en DAB+ hoogst waarschijnlijk overbodig geworden. En zal de FM of de DAB+ uiteindelijk worden afgeschakeld.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum