FM-netwerk tenminste tot 2030 (...) (Algemeen)

door Gert Wouters @, 06.08.2019, 09:27 (122 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Over dit onderwerp heb ik ook al diverse discussies gehad. Ik pak twee voorbeelden uit mijn recente ervaring...

1. Bij ons in België is er nogal redelijk wat lintbebouwing, zeker in de streek waar ik werk. Als ik één of ander toestel moet gaan plaatsen bij de klant thuis met DAB is dat vaak bij de 60 plusser. Hij wil het dan gebruiken omdat het "BESTAAT". In lintbebouwing is DAB amper deugdelijk te ontvangen, of men moet extra antennes plaatsen. Nou ja, die zestiger wil er dan natuurlijk geen extra kosten voor doen. De FM kan lekker via de kabel en dat werkt altijd goed.
De enkele die graag een vrije (buurt)radio erbij wil hebben... Nou, enkel via FM met antennetje. Desnoods met ietsje geruis, maar zolang die muziek er maar doorkomt. Conclusie: vergeet DAB.

2. In mijn auto zit ook een DAB+ ontvanger. Rondrijdende in en rond Mechelen is DAB vrij goed en betrouwbaar te ontvangen. Indien te zwak signaal gaat de auto-tuner automatisch terugvallen naar FM en verschil in geluidskwaliteit is hoorbaar. Dus toegegeven: het meeste luister ik DAB in de wagen.
Af en toe trekken we ook naar de Ardennen. Je zou het soms niet denken, maar Wallonië is ook nog België... Goed, eens korter tegen Namen als tegen Brussel valt de DAB meer weg dan dat hij hoorbaar is. Vooral in de dalen.
Boekten we enige tijd geleden een vakantiehuisje in de Ardennen. Velden, weiden, bos en koeien, dat was het in de streek. FM lekker muziek, DAB: vergeet het.

Als die FM wegvalt gaan we terug zelf muziek moeten gaan spelen heb ik toen gezegd.

Zoals reeds aangehaald hier: vele beslissingen worden door nietwits achter hun bureau genomen die weten dat 2+2 vier is (en sommigen denken 5 :-D ), maar de realiteit kennen ze (zoals zovelen op vlak van techniek) niet.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum