FM-netwerk tenminste tot 2030 (...) (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.08.2019, 16:44 (121 dagen geleden) @ Gert Wouters

Over de Vlaamse lintbebouwing wordt hier in Olland veel geschreven, ook over de problemen die het veroorzaakt. Kennen jullie ook de term Betonstop of noemen ze dat alleen hier in de krant zo?

Ik heb hier een DAB+ setje dat me prima bevalt.
(En naast m'n bed gewoon een los DAB-radiootje om naar het nieuws te luisteren.)

De ontvanger is een Akai DAB+ radio, die speelt op een USB-voedinkje.

Van slechte ontvangst heb ik al vrij weinig last, maar dit probleem heb ik verder uitgebannen door het ontwerpen en bouwen van een speciale DAB-antenne, de biervat-antenne. Dit is een aan de frequentieband aangepaste bierblik-antenne met balun.

Het glasheldere DAB-audiosignaal verdwijnt in een zelfbouw buizentoestel waarvan alleen de eindversterker (met ECC40 en EL41) nog wordt gebruikt. De voeding van de radio is hier intern op aangesloten, zodat er geen vampierstroom wordt gebruikt als de radio uit staat.

Omdat de radio speciaal was gemaakt om naar (nu verdwenen) Radio Paradijs te luisteren, klinkt met name Radio10 6070 (allemaal Golden Oldies) erg goed, maar ook alle andere stations klinken erg mooi. In tegenstelling tot luisteren via de lange golf, kun je de BBC zelfs verstaan! En zo ziet dit er uit:

[image]

De stekkertjes rechts aan de radio zijn voeding en audiokabel, links zit de antennekabel. Je ziet op de sterktemeter alle 16 blokjes zwart, dat heb ik bij veel stations na het bouwen van de antenne.

Ik heb m'n moeder van 85 ook twee van die DAB-toestellen gegeven. Ze kan nu uit logeren gaan naar de andere kant van het land en de radio gewoon gebruiken zonder opnieuw afstemmen of instellen, dankzij het principe van landelijk dekkende synchrone netwerken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum