FM-netwerk tenminste tot 2030 (...) (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 05.08.2019, 18:46 (130 dagen geleden) @ John Hupse

Internationaal is het DAB systeem lang niet overal geaccepteerd. In de Verenigde Staten wordt het b.v. niet gebruikt. Men kent daar wel het Amerikaanse "HD" systeem dat via de traditionele omroepfrequenties zowel analoog als digitaal uitzendt. Het digitale signaal wordt dus, naast het analoge signaal, tegelijkertijd uitgezonden waardoor iedereen de uitzendingen kan volgen. Het ei van Columbus dus.

Of dat ei op termijn te eten is is nog maar de vraag.
Simulcast op een FM zender, dus met een digitale variant naast het FM signaal, vergt 400kHz bandbreedte. Met een kanaalbreedte in de FM band van 200 kHz intefereer je met HD dus 'dieper' in de direct naastliggende kanalen. Met het toekennen van frequenties kun je in het bandplan hiermee rekening houden maar meer ruimte voor programma's binnen het bestaande FM-band spectrum geeft deze oplossing zeker niet.

In de US bestaat overigens ook een HD variant voor AM stations, gelijktijdig met het AM signaal wordt een digitale variant uitgezonden. Ook hier is dan een grotere bandbreedte van 20 kHz per station (programma) benodigd.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum