Zendvermogen vonkzenders? (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 06.08.2019, 17:42 (129 dagen geleden) @ Ron Kremer

Vonkzenders gebruikten zeer lange golven. Rond de 20-40 kHz. De golven waren extreem lang en veroorzaakten een sterke grondgolf die weing gedempt werd vanwege de lange golven. (kilometer golven). Dan nog het voordeel van de zoute zee, dat een nagenoeg perfekte aarde voorstelde en er waren geen dempende faktoren op zee in het pad tussen zender en ontvanger. Vandaar dat het zo ver ging.
Voor de verbinding van Nederlands Indie naar Nederland werd een vermogen gebruikt van 2.400 kW. Dit was een lichtboogzender volgen het principe van Poulssen. De afstand werd in één hop overbrugd. Deze zender werd door Dr. C.J. de Groot gebouwd die een pionier was op dit gebied.

Er is een boek over verschenen dat heet Radio Malabar waar dit hele technische project wordt beschreven. Heel interessant. Kan ik aanbevelen.

Het nadeel van de lange golven was dat er maar nauwelijks bandbreedte ter beschikking stond. Moduleren ging niet. Je kon de zender aan of uit zetten of hem in het ritme van de seinsleutel van frequentie veranderen. Dan had je een sein en contra-sein.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum