Zendvermogen vonkzenders? (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 07.08.2019, 09:12 (121 dagen geleden) @ henkk

Er is niets meer van deze techniek over. De Japaners hebben alles leeggehaald en verwoest op het terein van Radio Malabar.
De lichtboogzender was inderdaad erg onderhavig aan onderhoud en kon maar korte tijd aan één stuk door gebruikt worden. De grote boog was wel beter te horen in NL, zeker als het traject niet meer geheel in het donker lag.
400 kW tegen 2400 kW is natuurlijk een heel verschil.
Vanwege de lage startfrequentie (referentiefrequentie) van de machine zenders zwabberden deze over de band en moesten tekens gevolgd worden door de marconisten. Bij de minste of geringste toerental verandering was na meervoudige verdubbeling van de frequentie van frequentie nauwkeurigheid geen sprake meer.
De boogzenders hadden last van een katastrophale storing die kilometers ver de hele band plat legden.
De veldsterkte van de grote booglampzender was zo hoog dat het hele gebouw voorzien moest worden van koperen spijkers. IJzeren spijkers veroorzookten brand in het hout. Het dragen van een horloge was funest.
Het ontvangst station van Radio Kootwijk was ver weg in de Blaricumse Meent vanwege de gigantische storing die van Radio Kootwijk uitging tijdens het zenden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum